וידוי

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/09/10 15:21 כג באלול התשע

שאלה

אני עוברת על הוידוי המפורט. האם צריך להזכיר גם עברות שאני לא זוכרת שעברתי, שמא עברתי עליהן או רק כאלה שאני בטוחה שעברתי? (גם אם אני לא זוכרת בפירוט אלא יודעת שהיו באפשרות שחטאתי בהם)

והאם צריך להזכיר חטאים בצורה ספציפית?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הוודוי נעשה בשני מעגלים: וידוי אישי ווידוי ציבורי.
הדבר בולט ביום כיפור כאשר אומרים פעם אחת וידוי בכל תפילה בלחש (וידוי פרטי), ופעם נוספת בחזרה של שליח הציבור (וידוי של הכלל). לכן גם נוסח הוידוי הוא בלשון רבים: "אשמנו בגדנו גזלנו..."

כאשר הווידוי נאמר בציבור - כולם אומרים דברים זהים שהרי זהו וידוי משותף - כולנו אחים וערבים זה לזה, לכן אנחנו מתוודים יחד ומבקשים סליחה יחד.

כאשר הוודוי נאמר ביחיד נשארים עם אותה מסגרת מוכרת (של הווידוי הכללי) אבל כאן בהחלט יש עניין לחשבון נפש אישי: להזכיר במילים שלי חטאים שלא רשומים בסידור. כתוב בהלכה שגם חטאים שהתוודה עליהם בשנים עברו, חוזר ומתוודה עליהם. אפשר וצריך להתחרט גם חרטה כללית ולבקש מד' שיסלח לי גם על מה שאינני זוכר כרגע.
יש מקום להרהר באופן כללי יותר על מצבי הרוחני - האם אני באמת מבקש את קרבת ד'? האם אני עסוק בתיקון הנשמה שלי? זו צריכה להיות ההתעוררות העקרית בימים אלו.