ואם אפשר טוב לחדש בה דבר

הרב אבנר פורת הרב אבנר פורת 18/07/16 04:25 יב בתמוז התשעו

שאלה

****** אבי 18/07, שאלה 425 ******

שלום כבוד הרב,

להלן שאלתי.

מה הכוונה במילים האחרונות בהלכה בקיצור ש""ע ילקוט יוסף: סימן תקנ סעיף כט:: ""ואם אפשר טוב לחדש בה דבר."".

כך כתוב: אחר אמירת עננו חותם ""שומע תפלה"". ואינו חותם העונה לעמו ישראל בעת צרה, שלא נתקנה חתימה זו אלא לשליח צבור כשאומר עננו בחזרה בין גואל לרופא. [ילקוט יוסף על המועדים עמוד תקל""ו]. ואם טעה וחתם העונה לעמו וכו', ונזכר אחר שהתחיל רצה או מודים, יצא ידי חובה בדיעבד, ויסיים תפלתו, ואין צריך לחזור לשמע קולנו. ומכל מקום טוב הדבר שאחר שסיים תפלתו יחזור להתפלל בתנאי של נדבה, ויאמר: אם אני חייב לחזור ולהתפלל, הריני חוזר ומתפלל לשם חובה. ואם לאו תהיה תפלתי זו תפלת נדבה. ואם אפשר טוב לחדש בה דבר.

תודה,

אבי

תשובה

שלום
הכוונה שכאשר יש ספק אם אדם צריך לחזור ולהתפלל או לא. יתפלל תפילה נוספת, ויתנה, שאם איננו חייב זו תהיה תפילת נדבה, כלומר, כזו שאינה חייב בה.
הדין בתפילת נדבה הוא שצריך להוסיף בה עוד משהו, כמו למשל, עוד בקשה בשומע תפילה.
במקרה שלנו, כיון שזה רק ספק, כתב ש'טוב לחדש בה דבר'.