''ואוליך אתכם קוממיות''

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 22/08/10 22:12 יב באלול התשע

שאלה

בשו"ע או"ח סי' ב' סע' ז' כתוב שאסור לאדם ללכת בקומה זקופה

והפסוק "ואוליך אתכם קוממיות" ורש"י במקום אומר "קוממיות-בקומה זקופה" איך שני המקורות "סותרים" לכאורה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הפסק של השו"ע מתיחס ליחיד שלא ילך בקומה זקופה משום צניעות לפני הקב"ה. בכך הוא מבטא את תחושתו שבכל מקום הוא עומד לפני ריבון עולם. המקור לכך - גמרא במסכת קידושין לא. "אסור לאדם שיהלך ארבע אמות בקומה זקופה, שנא' (ישעיהו ו): "מלא כל הארץ כבודו".

הפסוק ופרוש רש"י לא מתיחסים לכל יחיד אלא למצבו של עם ישראל (ויקרא כו; יג) "אני ד' אלקיכם אשר הוצאתי אתכם מארץ מצרים מהית להם עבדים ואשבר מטת עלכם ואולך אתכם קוממיות".

העובדה שעם ישראל יוצא לחרות והולך בדרכו הקדושה בקומה זקופה - בכך יש דווקא קידוש ד' בעולם.