ואהבת לרעך כמוך ממש - הייתכן?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 13/04/11 09:16 ט בניסן התשעא

שאלה

אני לומדת בכיתה ה' 2 ויש לי עבודה על המצווה "ואהבת לרעך כמוך".

השאלה שלי היא- איך אפשר לאהוב מישהו כמו שאני אוהבת את עצמי?

תודה רבה..!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

את צודקת בשאלה שלך. אין צורך ללמוד מפסוק זה שאדם יאהב את חברו כשם שהוא אוהב את עצמו.

פרשני המקרא, כמו אבן עזרא וספורנו, עמדו על הלמד היתרה הקיימת בפסוק "לרעך" ולא "את רעך", ופירשו שהציווי הוא לא לאהוב את רעך כמו שאתה אוהב את עצמך כי הדבר איננו אפשרי, אלא לאהוב לעשות טוב לרעך, כמו שהאדם רוצה שרעו יעשה טוב לו. זו מצווה מעשית - להיטיב לזולת כשם שהיית רוצה שייטיב אתך.

רבי עקיבא שקבע על פסוק זה שהוא 'כלל גדול בתורה'. קובע במקום אחר על פי הפסוק "וחי אחיך עמך" - 'חייך קודמים לחיי חברך' - כפי שאת בצדק מעירה, האדם מצווה להקדים את עצמו לזולת. אין חובה לאהוב את הזולת כמו שאתה אוהב את עצמך.