ה' אחד ?

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 08/08/10 14:37 כח באב התשע

שאלה

בס"ד

לכבוד הרב שלום,

שאלתי היא בעניין מסוים.

הרמב"ם בהלכות יסודי התורה פרק א' אומר כך:

"אלוה זה אחד הוא*אינו לא שניים ולא יתר על שניים, אלא אחד, שאין כייחודו אחד מן האחדים הנמצאים בעולם: לא אחד כמין שהוא כולל אחדים הרבה, ולא אחד כגוף שהוא נחלק למחלקות ולקצוות; אלא ייחוד שאין ייחוד אחר כמותו בעולם".

לעומת זאת, הזוהר מחלק את מידות הקב"ה ל-10 ספירות, שדרכן הוא מנהיג את העולם.

שאלתי - האם ישנה מחלוקת בין השניים, או שפשוט לא הבנתי נכון את העניין?

תודה.

תשובה

ב"ה

שלום.

[קבל והבן - ה' אלוקינו ה' אחד.]

הקב"ה מנהיג את העולם בחסד, בדין, בהוד, ונצח ובמלכות וכ"ו וכ"ו. העולם מונהג ע"י הופעה של הקב"ה בעולם במה שאנו יכולים להשיג בשיכלנו כמידת החסד או כמידת הדין או כמידת ההוד וכדומה זה בא לסבר לנו את האוזן בלבד.
ה' "זן את העולם כולו בטובו בחן בחסד וברחמים רבים "ו "מנהג עולמו בחסד ובריותיו ברחמים"

ועיין בתלמוד הבבלי במסכת עבודה זרה דף ג' עמוד ב ותראה שהתלמוד מציין שיש פעמים שהקב"ה עומד מכסא דין ויושב על כיסא רחמים .וכדאי לך לעיין שם בתוספות שמפרש את נוסח התפילה בקדושת כתר של מוסף "ממקומו" - הוא יפן ברחמיו לעמו וכ"ו שהכוונה היא בהיותו יושב בכסא רחמים כנ"ל.

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.