התנדבות בשבת

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 11/04/06 14:18 יג בניסן התשסו

שאלה

שלום !!

אני רותם בן 15 וחצי מתנדב במד"א ובמשטה ביקנעם יש לי כמה שאלות ואני ישמח לקבל תשובה בהקדם...אם יש אפשרות לשלוח לי תתשובות למייל אני ישמח!!!

מד"א:

1-האם מותר לעשות משמרות במד"א בשבת??(לעלות על אמבולנסים בשבת ולטפל באנשים או להשתמש בציוד שנמצא בו)?

2- אם אני רואה אמבולנס ברחוב האם מותר לי לשאול אותו אם הוא צריך עזרה אם כן מה מותר לי לעשות ומה אסור????

3- אם הוא מבקש ממני עזרה אם מותר לי לעזור לו???

משטרה:

1-האם מותר לעשות משמרות במשטרה בשבת??(לעלות על ניידות בשבת ולטפל בארועים או להשתמש בציוד שנמצא בו)?

2- אם אני רואה ניידת משטרה בשבת האם מותר לי לשאול אותו אם הוא צריך עזרה אם כן מה מותר לי לעשות ומה אסור????

3- אם הוא מבקש ממני עזרה אם מותר לי לעזור לו???

4- אם יש אירוע חריג האם מותר לי לעזור להם??

תודה מראש!!!

תשובה

שלום וברכה
ראשית, יישר כוח על כך שאתה מתנדב, ואתה עושה דברים כה חשובים.
קשה מאוד לענות על שאלה זו בלי להכיר את המציאות. על כן, הדבר הנכון ביותר הוא למצוא תלמיד חכם הגר בסביבתך ויכול לבוא אתך פעם אחת לראות את ההתנדבות ואת מה שנעשה במשטרה, ולפסוק לך במציאות בה אתה נמצא.
מה שאני כותב כעת הוא רק "עזרה ראשונה" עד שתמצא תלמיד חכם כזה.

א. בוודאי שמותר לעשות משמרות במד"א, וזו אפילו מצווה גדולה.
ב. מות לשאול אם הוא צריך עזרה. אם אתה מיותר, ואתה רוצה לבוא רק מתוך סקרנות – התגבר על עצמך ואל תיסע, אך אם הוא צריך באמת עזרה – הצטרף.
ג. כנ"ל. צריך לשאול אותו אם הוא באמת צריך את העזרה, ואם כן – להזדרז ולעזור.

משטרה:
א. שאלת המשטרה וההתנדבות בה בשבת מסובכת הרבה יותר, וכאן תלוי מה המשימה. אם מדובר במשימה שיש בה פיקוח נפש או שמירה מהותית של הסדר הציבורי – מותר.
ב. צריך לברר היטב האם המשימה מתירה חילול שבת.
ג. כנ"ל.
ד. אם האירוע החריג חשוב דיו כי הוא מסוכן לציבור – מותר.

כל טוב ויישר כוח