השתלבות ילד בבית הכנסת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 02/04/12 13:20 י בניסן התשעב

שאלה

אני היחיד בבית שמקפיד על שלוש תפילות במניין.

אחי הקטן ביקש ממני שיצטרף אלי לתפילת שחרית בבקרים במהלך החופש (הוא בכיתה ג'),התפילה שהוא מתפלל בביה"ס מאד קצרה והוא לא רגיל לתפילה ארוכה ומהירה יחסית כמו בבתי הכנסת-האם טוב שילך איתי ואם כן כיצד להדריך אותו בנוגע לתפילה (הוא מאד חכם אבל לא יוכל להספיק להגיד את הכל על ההתחלה...)

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הבקשה שלו מבטאת רצון פנימי טהור שאסור להחמיץ אותו.

צריך לאפשר לאחיך תפילה משמעותית ונעימה.
תעריך מה הכוח והסבלנות שלו ותתאים לו תפילה לפי 'המידה' שלו.
החלק הכי חשוב של התפילה בציבור אלו 'קריאת שמע' ו'עמידה'. תדריך אותו שיאמר עם הציבור רק מ'קריאת שמע' ועד אחרי 'שמונה עשרה'.
אם יש לו יותר זמן וכוח - שיאמר 'ברוך שאמר' - 'אשרי' ו'ישתבח'. ובסוף התפילה: 'עלינו'.

כדי לעמוד בקצב המהיר של בית הכנסת, יתחיל את 'קריאת שמע' כאשר הציבור אומר 'ברוך שאמר' באופן שיגיע יחד עם הציבור לתפילת עמידה.

מה שכתבתי זו רק דוגמה, העקרון: להתאים את התפילה של הילד באופן שהוא יתפלל רק חלק מהתפילה כולה (לפי כוחו ויכולתו) וישתלב בחלקים העקריים עם הציבור.

אם הוא ממתין לך בבית הכנסת ומשתעמם, תקחו מהבית ספרים שיש בהם ציורים והם מעניינים (אם אפשר בדברי קודש) כך יעביר את זמנו עד תום התפילה שלך.