השחתת זקן הפנים

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 29/10/10 12:41 כא בחשון התשעא

שאלה

שלום רב. לפי פירוש החכמים השחתת זקן היא עקירתו מהשורש. אם כך גילוח בסכין גילוח עדיף על מכונת גילוח, שכן יש מכונות שפשוט תולשות את השיער מהשורש ואז זו באמת השחתה לפי הפירוש. סכין, מאידך, רק חותכת את השערה. אם כך אולי עדיף סכין. והאם גילוח שלא כנגד צמיחת השיער, כלומר גילוח לא למשעי, המשאיר כמה מילימטרים של זקן זה כן בסדר גם לפי המחמירים?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

לפי פרוש חכמים השחתת הזקן פרושה שימוש בתער.
הכתוב אומר: (ויקרא יט) "לא תקיפו פאת ראשכם ולא תשחית את פאת זקנך..." והתלמוד בבלי (מסכת קידושין דף לה עמוד ב) מפרש: "גילוח שיש בה השחתה, הוי אומר: זה תער!".

האיסור הוא לחתוך את השער בסכין.
ההיתר הוא לגזור במספרים. כאשר יש מכונת גילוח שיש בה מפגש בין סכין מסתובב ובין בסיס שדרכו נכנס השער והחיתוך נעשה בין הסכין ובין הבסיס זו מכונה כשרה מפני שהשער נגזר בין שתי מתכות כמו במספרים. אם במכונה יש סכינים שחותכים את השער ישירות מעל העור במכונה כזאת פסולה.
גם גילוח שלא למשעי אסור בסכין מפני שכל נגיעה של סכין בעור זו השחתה.