השבת גזל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/10/03 12:21 יז בתשרי התשסד

שאלה

שלום כבוד הרב.

לפני כ-5 שנים עבדתי בסניף "פיצה-האט" בירושלים. בחודש האחרון לעבודתי קיבלתי משכורת של כ-2000 ש"ח, והיה נראה לי שזו משכורת גדולה יותר ממה שהגיע לי. באותו זמן לא חשבתי להשיב את הכסף. מאוחר יותר רציתי לחזור בתשובה ולהשיב את כל הגזילות שהיו בידי. אבל התמהמתי בהשבה בגלל שלא ידעתי אם הבעלים של "פיצה האט" הוא יהודי או גוי, כיוון שאם הוא גוי אינני חייב להשיב לו את טעותו. וגם בגלל שלא הייתי בטוח ששילמו לי יותר מידי, ובכמה. בינתיים נסגר הסניף.

האם אני צריך להשיב כסף לפיצה האט?

האם אני פטור בגלל תקנת השבים?

מה לגבי גזילות ממקומות אחרים שבינתיים נסגרו או החליפו בעלות וא"א למצוא את הבעלים הקודם?

תשובה

שלום וברכה

(סליחה על העיכוב בתשובה, פשוט יש עומס רציני).

קודם כל - ישר כחך על הרצון לתקן. זכור תמיד שאין דבר העומד בפני התשובה!

הקב"ה אוהב אותך ומחכה לתשובתך!

באופן מעשי, אם ידוע לך מיהו הבעלים יש להשיב לו את הכסף. כאשר אינך יודע למי להשיב, נאמר בגמרא שיש לתת את הסכום לצורך הציבור.