השבת אבידה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 01/05/13 23:40 כא באייר התשעג

שאלה

בשעות הערב דפק אדם על דלת ביתי, לא פתחתי את הדלת מיד. כשפתחתי אותה הייתה בפתח שקית עם כמות די גדולה של פירות.

שאלתי את השכנים, לא שייך להם. תליתי שלטים רק בבניינים הקרובים אלי.

אני מעריכה ששווי השקית לפחות 20 ש"ח.

מה הדין מבחינת השבת אבידה?

תשובה

שלום!

הדין הוא שצריך לעשות השתדלות להשיב אבידה, אך על המוכר לשלם למוצא את ערך השתדלותו. כיוון שמדובר בערך נמוך, נראה שההשתדלות שעשית (בירור אצל השכנים ותליית פתקים באיזור) היא סבירה, כיוון שהשתדלות נוספת תעלה מן הסתם על ערך הפירות (בהנחה שערך הפירות הוא פחות מערך סכר מינימום לשעה), ולכן אין חיוב לעשות אותה, כיוון שאז לא ישאר מה להשיב למאבד לאחר תשלום הוצאות ההשתדלות באבידה.

כיוון שבינתיים בפירות עלולים להרקיב - אפשר להעריך את שויים ולאכול אותם.

אם בעתיד ימצא המאבד - יש לתת לו את ערך הפירות.

כל טוב!