השארת מחשב דלוק בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 18/09/02 00:51 יב בתשרי התשסג

שאלה

האם מותר להשאיר את המחשב דולק בשבת (לתקן שגיאות במחשב או להוריד קובץ גדול)

ושהמחשב יכבה לבד בשבת או שישאר דולק עד מוצאי שבת

תשובה

ב"ה

ברכה ושלום.

חז"ל הקפידו מאוד על כבוד השבת וקבעו הלכות שהמטרה שלהם היא לגרום לעונג השבת ולהרגשת אווירת השבת.

ולכן אם אין סיבה רצינית אין להשאיר סתם כך כלים חשמליים שיפעלו בשבת כגון:
הפעלת מכונת כביסה ביום שישי שימשיך את פעולתו בשבת. או הפעלת מחשב ביום שישי שימשיך את הורדת הקבצים. או השארת ממטרות להשקות את הגינה.
אולם כיוון שההלכה כל כך רגישה, נקבעו כללים מאוד ברורים לגבי נושא זה:
למשל התירו להפעיל מכונת כביסה ביום שישי שימשיך לתוך השבת לצורך חייל שמגיע לחופשה ביום שישי ועליו לחזור מיד במוצ"ש.
וכשצריך אז מותר להשאיר ממטרות פתוחות בשבת.

אני לא מתייחס כרגע מההיבט של מראית עין ולא לחילוק שיש בהלכה בין מה שמשמיע קול לבין מה שלא משמיע קול
ולא לחשש שמא יבוא האדם לתקן במחשב תוך כדי הפעולה.

על כן אתה צריך לקבוע לעצמך את מידת הבהילות והדחיפות של הפעולה הזו.
אם זה לא בהול,כדאי לך לכבות את המחשב לפני שבת ולקבל שבת בנחת ובשמחה ולא מתוך דאגה שמא לא הורדו הקבצים או שמא קרתה תקלה.

וקראת לשבת עונג,
לקדוש השם מכובד,
וכבדתו מעשות דרכך,
ממצוא חפצך,
ודבר דבר.
אז תתענג על השם.

בברכה,

עוזיאל