הקשר בין השלחן ערוך למפה

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 26/08/14 14:35 ל באב התשעד

שאלה

אהלן

אני רוצה לדעת דוגמאות בהן הרמ"א משנה פסק הלכה של קארו ביחס לחיים באירופה.

מחפשת דוגמאות שמחברות ומאחדות את עם ישראל בגולה

אני בונה הדרכה לבית הכנסת של קארו בצפת ולא מכירה את השלחן ערוך ואת המפה ומעניין אותי ללמוד

תודה רבה

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

הרמ"א לא משנה פסקי הלכה של רבי יוסף קארו אלא כותב מה היה המנהג במחוזותיו,

למשל לפי השו"ע - מדליקים בחנוכה רק חנוכיה אחת בבית ואילו הרמ"א כתב שנהגו במדינות אשכנז שכל אחד מבני המשפחה מדליק.

אגב, ראוי לקרא למחבר השולחן ערוך בשמו ובתארו הראוי, רבי יוסף קארו או הבית יוסף או השולחן ערוך.

הדוגמא שמחברת אל כל ישראל אלו הן הגהות הרמ"א על השולחן ערוך - המפה, הוא יכל לכתוב שולחן ערוך לאשכנזים ואז היו לנו שני ספרי הלכה, הוא נמנע מכך בענונותו, וכתב רק שינוי מנהגים על השולחן ערוך ובכך הפך אותו לספר ההלכה הבסיסי לא רק של הספרדים אלא של כל ישראל,

בברכה,

דני ארגמן