הפרכת קיום הבורא

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 07/01/11 14:45 ב בשבט התשעא

שאלה

שוב שלום,

פנייתי לאתר כיפה נבעה מתוך סקרנות אמיתית. השאלה נזרקה לחלל האוויר, ונראה כי אתה, הרב שטראוס, היית מוכן להרים את הכפפה.

לתשובתך אכן לא התייחסתי, אך רק מאחר וברור היה לי ממכתבך שכלל הטיעונים שהצגת, שהובילו אותך לתשובתך, העידו על צורך להשיב להם אחד אחד, הרבה לפני שמגיעים לתשובה.

נראה היה לי הדבר כוויכוח בין שני אנשים, שרק באמצעו מתברר להם שהם כלל לא מדברים את אותה השפה, ויש להסכים על מושגי היסוד לפני כל ניסיון בדיון.

נראה שאני שואל אותך בחיטים ואתה משיב לי בשעורים.

שאלתי על "עובדות" היסטוריות כדוגמת יציאת מצריים, והשבת לי בקפיטליזם.

הבה נבהיר משהו. הקפיטליזם הוא דעה. לא יותר מזה. אין לו בסיס עובדתי. הקפיטליסט אומר- אדם זכאי לצבור הון, אדם זכאי לשמור את כלל כספו, ואל למדינה להחליט עבורו מה ייעשה עימו. זוהי דעה, שאין לה ולמציאות העובדתית שום קשר.

הסוציאליסט אומר- אדם חי בחברה, ואל לו לאגור הון בזמן שיש נזקקים. על המדינה לקחת את הונו ולתעל אותו לרווחת הכלל. זוהי דעה.

אנשים נלחמו על זה. מתו על זה. אבל אלו עדיין רק דעות- אלו הם אידיאלים רעיוניים. לא עובדות.

האדם רשאי בהחלט לבחור כיצד יחיה את חייו- האם הוא מוכן לוותר על כספו בתמורה לרווחת הכלל או לא?

למה הדבר דומה? לאדם שאומר "לדעתי שמירת מצוות עושה את האדם טוב יותר. היא מרסנת את הנפש ומתקנת את החברה." זוהי דעה לגיטימית לחלוטין, שיכולה להוות עמוד איתן לקיום אורך חיים דתי- שאין לה שום קשר ולא הפעוט ביותר לאמיתותו ההיסטורית של מעמד הר סיני. הר סיני יכול להיות שקר מוחלט- וזה עדיין לא ישנה לגוף הטענה.

כמו כן, באמת אין דרך לדעת שבת הזוג שלי היא הראויה ביותר, ובטח שלא מקום עבודתי – אך שוב, אין לדברים אלה ולסוגיות מדעיות שום קשר.

מי שרוצה לכפור- יעשה זאת, אין לנו ויכוח כאן. אך שוב, לא על כך שאלתי.

גם תשובתך הסופית, שנצח ישראל מוכיח את עם ישראל- היא נכונה- אך לא עונה לשאלה.

נצח ישראל אכן מוכיח את עם ישראל- לא את אלוהי ישראל.

היעדר קיומו של עם ישראל היה מוכיח את היעדר קיומו של עם ישראל, זה הכל.

עוד 5000 שנה ימצאו ארכיאולוגים את הוותיקן ברומא, ויוכיחו בכך שהיה ותיקן והייתה נצרות. זה לא יוכיח את קיומו הפיזי של ישו האל הנוצרי. קיומם של יהודים כיום ובעבר אינו מוכיח את אמיתות האל היהודי, כשם שקיומם של מצרים

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אתמקד בדברים העקריים. אתה טוען:
"נצח ישראל אכן מוכיח את עם ישראל- לא את אלוהי ישראל.
היעדר קיומו של עם ישראל היה מוכיח את היעדר קיומו של עם ישראל, זה הכל.
עוד 5000 שנה ימצאו ארכיאולוגים את הוותיקן ברומא, ויוכיחו בכך שהיה ותיקן והייתה נצרות. זה לא יוכיח את קיומו הפיזי של ישו האל הנוצרי. קיומם של יהודים כיום ובעבר אינו מוכיח את אמיתות האל היהודי, כשם שקיומם של מצרים קדמונים לא הוכיח את קיומם של אלי מצריים".

דבריך מעוררים בי תחושה שעמדתי לא הובנה.
אני טוען שנצח ישראל הוא תופעה שמתרחשת בעולם, שים לב! נצח ישראל הוא עובדה היסטורית.
בעולם שלנו היום לא קיים אף עם שגורש מארצו וחי מפוזר בניכר במשך אלפיים שנה. אין דבר כזה.
העובדה שיש עם שמקיים מציאות פלאית - ניסית כזאת, זו עובדה שצריכה הסבר.
יש לעובדה זו הסבר: הוא נמצא בכתבי הקדש של עם ישראל. כבר מראשיתו קמו אנשים נביאים, ואמרו בשם אלוקים שהעם הזה יעבור תקופות של רדיפה בגלות והוא ישרוד אותם וישוב לארצו - כל זה בגלל שיש אלוקי עולם שבחר בעם הזה. העם הזה יפיץ בעולם את האמונה בא-ל אחד, ישמור את התורה, המצוות והאמונות שלו לנצח, וישוב לתחיה לאומית ורוחנית בארצו.
כל זה מתרחש כיום לנגד עיננו - אחרי אלפי שנים. אלו עובדות ממשיות שמוכיחות את מציאות ד', ונכונות התורה.