הפטרה רגילה במקום ''מחר חדש''

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 26/08/02 15:56 יח באלול התשסב

שאלה

מהו הדין בשבת שחל בה ערב ראש חדש ובמקום להפטיר בהפטרת "מחר חדש" הפטירו בהפטרה הרגילה לפרשת השבוע?

תשובה

כתוב בשולחן ערוך (תכ"ה ס"ב) עפ"י הגמרא מגילה (ל"א.) "ראש חדש שחל להיות באחד בשבת, מפטירין בשבת שלפניו "ויאמר לו יהונתן מחר חודש", דהיינו אף על פי שבדרך כלל מפטירין בהפטרת פרשת השבוע, אם חל ראש חודש בשבת מפטירין ב"השמים כסאי" כדי להזכיר ראש חודש ואם חל ביום ראשון, מפטירין ב"ויאמר לו יהונתן מחר חודש" כדי להזכיר שמחר ראש חודש.

וכאשר ראש חודש חל בשבת וביום ראשון מפטירין "השמים כסאי" ומוסיפין פסוק ראשון ואחרון של "מחר חודש" ולדעת הרמ"א אין מוסיפין פסוקים אלו "שאין להפסיק מנביא לנביא".

והנה, יש מחלוקת בשו"ע אם חל שבת ר"ח אב בשבת במה מפטירין וגם אם חל שבת דר"ח אלול (תכ"ה מרן והרמ"א וראה שם בכה"ח ומשנב"ר) ומשמע שמה שקבעו "השמים כסאי" או "מחר חודש" זה לא לעיכובא שהרי דוחים אותן בשבתות אלו.

ולכן אם טעו וקראו את הפטרת הפרשה, כיון שזו עיקר התקנה לכן יצאו ידי חובתם.

ומעתה, אם טעו בהפטרה ושכחו להפטיר בראש חודש ב"השמים כסאי" או בערב ראש חודש ב"מחר חודש":

* אם קראו את הפטרה וטרם ברך ברכה אחרונה - יקרא את הפטרת שבת ראש חודש או ערב ראש חודש, ואחר כך יברך ברכה אחרונה.

* ואם ברך ברכה אחרונה ועודנו עומד ליד התבה יקרא את הפטרת "מחר חודש" ללא ברכה תחילה וסוף .

* ואם החזירו כבר ספר תורה - לא קורא את ההפטרות הנ"ל אולם שליח צבור יכריז שהשבת ראש חודש או מחר ראש חודש (ראה כה"ח, תכ"ה ס"ק ט' וס"ק ח"י).

ויהי רצון שנזכה להקב"ה יחדש עלינו את החדש לטובה ולברכה אמן.