העברת דברים בשבת

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 03/09/13 17:45 כח באלול התשעג

שאלה

בס״ד

שלום כבוד הרב,

האם מוצר בשבת להוציא דברים איתי מהבית כמו מפתח?

האם מותר לתת מתנות ביום שבת?

אם אסור מתנה האם מותר להביא בריסטול שכתובה עליו ברכה בשבת או בחג?

האם מותר להביא לחברה ספר ביום שבת כאילו מהבית שלי לשלה?

האם מותר להביא לבית של חברה עוגה לאכול באותו זמן שאני מביאה בשבת או בחג?

ומה הוא הדין לגבי עניין הרשויות בשבת והדברים הקשורים לנושא?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

השאלה שלך מערבבת שני מושגים שונים:
טלטול מוקצה ולטלטול כשאין ערוב.

מוקצה = כלים שאסור להשתמש בהם בשבת מסיבות שונות, לכן גם אסור להזיז אותם:
פמוטים, גפרורים, מצלמה, פרחים (מחוץ לאגרטל) אלו דברים שגם בתוך הבית אסור להזיז אותם.

הדין לגבי עניין הרשויות בשבת והדברים הקשורים לנושא: כלים שמותר להשתמש בהם בשבת בבית. מותר להזיז אותם ובכל זאת אין להוציאם מחוץ לבית למקומות אחרים זה נקרא איסור טלטול מרשות לרשות.

יש דרך להפוך את כל העיר לחצר משותפת - ע"י הקפה בחוט על גבי עמודים - זה נקרא עירוב. ביישוב שיש ערוב אפשר לטלטל כל מה שאינו מוקצה.

מתנה זה איסור נפרד כאן מדובר על חפץ בעל ערך שעובר מיד ליד - הנותן (כמו מוכר) את החפץ למקבל (שהוא כמו קונה) לכן זה אסור בשבת.

עכשיו לשאלות שלך:

מותר להוציא מהבית דברים כמו מפתח כשיש ערוב

אסור לתת מתנה בשבת. אם יש ערוב מותר להביא בריסטול שכתובה עליו ברכה בשבת או בחג.

אם יש ערוב ביישוב אז מותר להביא לחברה ספר ביום שבת כאילו מהבית שלי לשלה.

אם יש עירוב מותר להביא לבית של חברה עוגה לאכול באותו זמן שאני מביאה בשבת או בחג.

שנה טובה!