הסטוריה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 24/03/10 03:41 ט בניסן התשע

שאלה

בתורה כתוב שחדש ניסן הוא ראש חדשים לחדשי השנה א' תשרי הינו יום תרועה בלבד לפי הלוח המקראי. שאלתי איפה ממתי נוסף הנופך של ראש השנה לא' תשרי? ומדוע< מה היה רע עם חודש ניסן?

חג שמח

משה שרייבר

תשובה

בס"ד
משנה מפורשת במסכת ראש השנה:
משנה א
ארבעה ראשי שנים הם באחד בניסן ראש השנה למלכים ולרגלים
באחד באלול ראש השנה למעשר בהמה רבי אלעזר ורבי שמעון אומרים באחד בתשרי
באחד בתשרי ראש השנה לשנים ולשמיטין וליובלות לנטיעה ולירקות
באחד בשבט ראש השנה לאילן כדברי בית שמאי בית הלל אומרים בחמשה עשר בו:

משנה ב
בארבעה פרקים העולם נידון בפסח על התבואה בעצרת על פירות האילן בראש השנה כל באי העולם עוברין לפניו כבני מרון שנאמר (תהלים ל"ג) היוצר יחד לבם המבין אל כל מעשיהם ובחג נידונין על המים:

משנה מסכת ראש השנה פרק א

התורה קובעת שבאחד בתשרי יהיה יום זכרון שהוא גם יום תרועה: "דבר אל בני ישראל לאמר בחדש השביעי באחד לחדש יהיה לכם שבתון זכרון תרועה מקרא קדש" (ויקרא פרק כג פסוק כד)
המשנה מסבירה שזהו ראש השנה לשנים.