הסבר...

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 02/12/13 15:30 כט בכסלו התשעד

שאלה

לרב שלום,

אשמח בבקשה אם כבוד הרב יוכל להסביר לי את פירושו של רש"י של הבנתי:

לפרק ט' פסוק א' הנושא הוא :פסח

הפירוש של רש"י :

פרשה שבראש הספר לא נאמרה עד אייר, למדת שאין סדר מוקדם ומאוחר בתורה.

ולמה לא פתח בזו?

מפני שהוא גנותן של ישראל, שכל ארבעים שנה שהיו ישראל במדבר לא הקריבו אלא פסח זה בלבד:

2.וראויה הייתה פרשה זו להיאמר ע"י משה כשאר כל התורה כולה, אלא שזכו אלו שתאמר על ידיהן, שמגלגלין זכות ע"י זכאי

3.למה משה לא ידע מה לעשות בנוגע לטמאים?

4.משה ענה לאנשים שיברר את הנושא ואח"כ יחזיר להם תשובה,מה לומדים מכך על משה?

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

1.סדר האירועים היה קרבן פסח בחודש ניסן ואחר כל המפקד החודש אייר אבל בתורה הסדר הוא אחר: קודם המפקד ואחר כך פסח, ושואל רש"י מדוע שינה הכתוב את הסדר? ומסביר שלא רצה להתחיל את החומש בגנותן של ישראל שהרי זה הפסח היחיד שהקריבו במדבר, לכן התחיל במפקד.

2.האנשים הטמאים היו בעלי זכויות, שהם התעסקו בארונו של יוסף, והיו טמאים לנפש, ופרשה זו של פסח שני היתה ראויה להאמר על ידי משה רבנו כמו כל התורה אבל בגלל צדקותם של אנשים אלו - זכו שהפרשה תאמר בגללם.
3.הוא לא ידע כי ה' לא אמר לו.
4.לומדים מכך שאם לא יודעים אז קודם מבררים ואחר כך עונים, ולא מתבישים לומר איני יודע.

בברכה,

דני ארגמן