הנחיית נהג בשבת ודווח על תאונה בשבת

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 10/06/07 09:46 כד בסיון התשסז

שאלה

שלום כבוד הרב

אני נמנע מלתת הוראות הגעה למקומות לנהגים העוצרים לידי ברחוב בשבת ויום טוב. בדר"כ אענה "אני לא יודע".

אבל - אם אראה, לדוגמה, נהג המתקשה לצאת מחניה, ויש חשש שהוא יפגע ברכב אחר ללא הכוונה, האם לכוון אותו ולעזור לו לצאת כדי למנוע פגיעה ברכב אחר (אפילו ברמה של "תיזהר, תעצור" או משהו כזה), או גם אז להימנע מזה?

ובעניין קרוב (אם כי כאן נראה לי שאני יודע מה התשובה) - אם ראיתי רכב פוגע ברכב חונה בשבת ועוזב את המקום בלי להשאיר פרטים - האם מותר לי לדרוש ממנו להשאיר פרטים ואולי לחסום את רכבו בגופי עד שיעשה זאת, או לחילופין לשנן את מספר הרכב שלו כדי שאוכל להעבירו לבעל הרכב הנפגע אחרי שבת?

תשובה

שלום.

1)עיין בתשובתי ב:
https://www.kipa.co.il/ask/show/51064

2)מבחינה הלכתית אי אפשר לגרום לתיקון של מצב ע"י עשיית עבירה ו"אין מצווה באה בעבירה" ולכן אתה לא יכול לחלל שבת או לגרום לחילול שבת באופן ישיר על מנת להציל מנזק ממוני. ולכן האפשרות השניה שהעלית היא הטובה יותר.

בהצלחה,

עוזיאל אליהו,

.