הנאה ממלאכה בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 13/01/02 07:32 כט בטבת התשסב

שאלה

לרב שלום:

אדם המתארח אצל חמותו אשר לה מכולת. בניה סוגרים את החנות ביום שישי לאחר שתחשך ומביאים עימם הביתה את החלות והיין לכבוד שבת.

1. האם מותר לקדש על היין ולהשתמש בחלות בשבת(חברי ניסה מס' פעמים להביא יין וחלות משלו אך הדבר פגע והכעיס את בני המשפחה)

2. אילו הבנים היו סוגרים את החנות לפני שתחשך - האם יש הבדל?

3. חמותו של חברי, בעוונותינו הרבים, נוהגת לשחק לוטו עם חברותיה בשבת על כסף. כאשר היא מרוויחה כסף, היא נותנת במוצ"ש את הכסף לבתה (אשתו של חברי). האם מותר להנות מכסף זה?

יש"כ

תשובה

בס"ד
מהדין מותר להשתמש בחלות וביין האלה שלא נאפו ולא נעשה בהם חילול שבת - אבל איך אפשר?
כמובן שאם הם סוגרים את החנות לפני החשיכה החומרה יורדת קצת ועל כן צריך חברך להבהיר להם ברוח עדינה את הענין.
אם הם לא מבינים או לא רוצים להבין וכועסים - יכול חברך לא להגיע לשבתות אלא לימי החול. ואם גם זה יביא כעס הוא צריך לדבר עימהם פנים אל פנים או לשלוח מישהו מכובד על המשפחה שיסביר להם את הבעיה.

לענין הלוטו - אסור ממש ליהנות מכסף זה.