המתנה בין בשר לחלב לתינוק

חדשות כיפה הרב משה כ''ץ 25/02/02 18:17 יג באדר התשסב

שאלה

כבוד הרב-

אני נמנעת מלתת לתינוק שלי מאכלי חלב ביחד עם מאכלי בשר (עוף), אולם אינני מחכה בין בשר לחלב במשך 6 שעות אלא רק מקפידה שתהיה שהות מסויימת בין המאכלים. האם יש לדבר ביסוס הלכתי? ואם כן - האם הדין שונה במידה ומדובר בבשר בקר ולא עוף?

בתןדה מראש.

תשובה

לאתי שלום וברכה

המתנה בין בשר וחלב

אכילת בשר לאחר חלב אינו מן התורה אלא מדרבנן, ונחלקו הראשונים כמה זמן צריך להשהות בין זה לזה.
לשיטת הפוסקים הספרדים צריך שש שעות. ולשיטת התוספות זה אינו עניין של זמן אלא צריך להמתין בין סעודה לסעודה דהיינו עקירת השולחן, ברכת המזון, ניקוי ידיים ושניים. אך הרמ"א כתב שהמנהג באשכנז להמתין שעה אחת. אבל נתפשט המנהג של שש שעות גם באשכנז.
ומצווה לאביו להפריש תינוק מאיסורי תורה, ובאיסורי דרבנן ג"כ צריך להפרישו. אבל ישנן פעמים שלא רק שלא צריך להפרישו אלא שמותר אף לתת לו לכתחילה, דהיינו שצריך לכך. (שו"ע או"ח סימן שמ"ג, משנה-ברורה ס"ק ג')

ונראה לומר להלכה שיש בזה כמה מצבים בחיי הילד.

א. תינוק עד גיל שנתיים-שנתיים וחצי- אסור בשר בחלב אבל מותר זה אחר זה
ב. מגיל 3-5 -מספיק רבע שעה העיקר הוא שודע שלא אוכלים בשר וחלב ביחד
ג. מגיל 5-6- שעה אחת
ד. מגיל 7-8- שעתיים ולעות בהדרגה עד גיל11-12
ד. סמוך לבר מצווה צריך לחכות 6 שעות