המשך פרשת תולדות 4

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 27/11/11 16:05 א בכסלו התשעב

שאלה

4. כשיצחק ישב בגרר הוא חפר שוב את הבארות שאברהם אביו חפר. זה הוביל לריב עם בני המקום. בכל פעם שהתעורר ריב, לא נכתב שיצחק מתמודד איתם אלא שעובר למקום אחר וחופר באר נוספת. למה? למה הוא לא עומד על זכויותיו? האם צריך ללמוד מכך שיש להתרחק ממחלוקת בכל מחיר? הלוא יש מקרים שעלינו לעמוד על שלנו?

תודה רבה מראש

תשובה

ב"ה,

שלום,

4. אין ללמוד מכאן הדרכה גורפת "להתרחק ממחלוקת בכל מחיר",

לא תמיד הגדרת המצב היא מחלוקת, לפעמים זו תביעה לגיטימית של מה ששייך לאדם.

לא תמיד הויתור הוא לגיטימי, אדם לא יכול לוותר על דבר שלא שייך לו, למשל אי אפשר לותר על ארץ ישראל ששיכת לסבא שנפטר ולנכד שעוד לא נולד.

לא תמיד הויתור הוא האופציה היחידה.

למשל יעקב אבינו לר ויתר על שום דבר ממה שהיה מגיע לו ביושר כאשר לבן רצה לרמות אותו ולשלוח אותו ריקם.

אברהם אבינו לא ויתר, ויצא למחלחמת חורמה נגד ארבעה מלכים חזקים ששלטו בכיפה, כדי להציל את לוט ורכושו.

מה כן למדנו מיצחק, שלפעמים זו הדרך, להתרחק מהמחלוקת כאשר אכן היא מוגדרת כמחלוקת,
בסיפור הבארות הפלישתים היו החזקים וכל הזמן מחפשים תירוץ לריב אז הוא עזב אותם אבל לא ויתר על הרעיון של כרית הבארות ועשה זאת במקום אחר.

יש דרך שאדם מוותר ומוותר עד שמקבל את מה שרצה...

יש וההחלטה תלויה בנסיבות ובזמן:

"בשעה שאתה רואה השעה חצופה למה תעמוד כנגדה אלא תן לה מקום, ויצחק נתן מקום לשעה בשעה שאמרו לו פלישתים לך מעימנו מיד וילך יצחק, וחזרה השעה ונפלה בידו שנאמר ואבימלך הלך אליו מגרר"

בברכה,

דני ארגמן