המשך נגיעה בשערות....

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 25/06/02 03:12 טו בתמוז התשסב

שאלה

ב"ה

לכבוד הרב שלום וברכה!

לפני שבוע שאלתי אליך שאלה, שבעניין נגיעה בשערות ואמרת לי שצריך להתרגל ולהתאמן לגרד עם משהו אחר ולא עם היד, את זה הבנתי, למרות שהרב, אני רוצה לומר שאני מנסה לגרד עם משהו אחר כמו: עם הכיפה, אבל עדיין אני מרגיש שאני צריך לגרד וזה נורא קשה, שאני לומד תורה...( אולי בכל זאת יש עוד פתרון הלכתי)

הדבר שלא הבנתי בדיוק זה איזה בדיוק מקומות שיער אסור לגעת בהם, האם בכל הגוף או דווקא בראש, והאם בזקן מותר לגרד?

ועוד דבר, הרב אמר לי משהו עם "מלמולי זיעה" שאסור לגעת, אז אם ככה, גם אסור לגרד על בגד, או מכנסיים, כי לדוגמא: לפעמים מגרד במקום המפשעה, ויש שם זיעה, האם מותר לגרד במכנסיים במקום?

עוד שאלה קטנה, האם אסור לגרד דוקא בשיער או אפילו לגעת בו? והאם האיסור נוהג חוץ מהתפילה ולימוד תורה, גם בשעת אכילה?

תודה רבה ויישר כח גדול!!!!!!!

יונתן ב.ח

תשובה

ב"ה

יונתןשלום.

המשנה בפרקי אבות בפרק שישי מציינת את העובדה
שלימוד תורה מצריך טהרה.

כשלומדים תורה צריכים להיות טהורים .ובתפילה יש דברים שמונעים מהאדם להתפלל.

ההלכה היהודית הגדירה ,עיקרון' ביחס ללימוד ותפילה
בכך שהיא קבעה שנגיעה במקומות המכוסים שבאדם,
נגיעה בדברים מזוהמים,
נגיעה במילמולי זיעה,
מצריך מהאדם משנה זהירות ביחס לטהרתו ולהיגיינה האישית שלו.
זהירות זו יכולה להועיל ל... קבלת התפילה,או לזיכוך
הנשמה שתוכל לקלוט קדושה ביתר קלות.

אני מעתיק לך את דברי השולחן ערוך בסימן ד'
" צריך להזהר... שלא ליגע בשוק וירך ובמקומות המכוסים באדם לפי שיש שם מילמולי זיעה וכן שלא לחכך
בראשו, אבל במקומות המגולים בראשו ובפניו ובמקומות המגולים שבזרועותיו אין להקפיד"

דע לך כי התורה לא ניתנה למלאכים אלא לבני אדם ולכן באופן טבעי אין הגבלות היכן לגרד והיכן לא,וכיצד לגרד.
נאמר רק שאם אדם רוצה לעסוק בדבר קדושה הוא צריך להיות טהור ונקי.

כל אדם מוצא לעצמו את הדרך לניקיונו האישי.
דרגות הניקיון הם רבות וההלכה קבעה את העיקרון שיכול להועיל לאדם בזמן שהוא מעוניין לעסוק בתורה או להתפלל או לברך וכדומה.

בברכה,

עוזיאל