הלנת שכר

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 26/01/13 21:24 טו בשבט התשעג

שאלה

שלום ,

רציתי לדעת ..

היכן מתבטא בימינו איסור הלנת שכר? וכיצד ניתן לאכפו?

בתודה

תשובה

שלום!

כל אדם ששכר אדם אחר חייב לשלם לו בזמן המקובל לתשלום, ואסור לו לעכב את השכר מעבר לעונה (אם מקובל לשלם בבוקר - עוברים על האיסור מיד בערב, ואם זמן התשלום בלילה - אין לעבור בוקר). זה מצווה מהתורה, והעובר עליה מתחייב בשמיים, וגם בית דין יכול לכוף על זה.

חשוב מאוד לזכור שזה מצווה - כי אנחנו הרבה פעמים נכשלים בלי דעת באיסור זה, או לחילופין מקיימים את המצווה בלי דעת, והיינו יכולים לכוון לשם מצווה.

דוגמאות:

א. אדם שנוסע במונית ומשלם בצאתו מקיים את המצווה.
ב. אדם ששכר פועל להרכיב לו מכשיר (מזגן, גז, אינסטלטור לתקן צנרת) - שישלם מיד, ואם משלם בצ'ק - שלא יכתוב צ'ק דחוי (אם לא הוסכם אחרת לפני העבודה).
ג. בעל עסק שמשלם לעובדיו בסוף חודש - יזרים את המשכורת מיד בתאריך ולא יעכב את השכר.

[מומלץ לקנות את הספר "אהבת חסד" שכתב רבי ישראל מאיר הכהן (מחבר החפץ חיים והמשנה ברורה) העוסק במצוות בין אדם לחבירו, ובפרקים ט' וי' שם עוסק בדיני תשלום שכר בזמנו ].

הצלחה בכל!