הלל ויעלה ויבוא ביום העצמאות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 16/04/02 04:16 ד באייר התשסב

שאלה

למי שאומר שצריך להגיד הלל ביום העצמאות עם ברכה- האם הסמכות בימינו יכולה לקבוע ברכות ע"פ שיקול דעתה?

ואם אומרים הלל בברכה- למה שלא יגידו גם יעלה ויבוא?

תשובה

בס"ד

אמירת הלל ביום העצמאות מבוססת על גמרא במסכת פסחים (דף קיז/א )

"תנו רבנן הלל זה מי אמרו?,,,, רבי אליעזר אומר,,,וחכמים אומרים נביאים שביניהן תיקנו להם לישראל שיהו אומרים אותו על כל פרק ופרק ועל כל צרה וצרה שלא תבא עליהם לישראל ולכשנגאלין אומרים אותו על גאולתן"

ומזה למדו חכמים לומר הלל עם ברכה בחנוכה. אע"פ שבתקופת חנוכה לא היו נביאים שיכולים לקבוע ברכות עלפי שיקול דעתם.
גם בימינו היתה כאן הצלה לא פחות גדולה מחנוכה, ולדעתי גדולה עשרת מונים. לכן זו לא תקנת ימינו - זו תקנת נביאים שמיושמת בימינו.
יש כאלה שלא מברכים על כך מספק ברכות ויש שמברכים - העיקר לא לעשות מזה מחלוקת ולומר את ההלל בשמחה גדולה לה'.

למה לא אומרים יעלה ויבא?
כי נביאים לא תקנו לומר יעלה ויבוא בתפילה כמו שתקנו את ההלל.

חג שמח