הלכות למי שנכנס האיחור לתפילה

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 27/06/02 08:26 יז בתמוז התשסב

שאלה

1.מה יעשה מי שנכנס באיחור לתפילה? (דיני קדימויות , עניה לקדיש וקדושה )

2.מה יעשה מי שצריך לצאת לטיול מוקדם לפני שיש מנינים?

3. וכן כיצד יש להתפלל באוטובוס ורכבת? כשאין אפשרות לעצור בצד

תשובה

ב"ה

יונתן שלום.
אני מעתיק לך את ההלכות שקשורות לשאלה ראשונה.

מי שזמנו דחוק, ואם יתחיל תפילה כסדרה לא יספיק להתפלל , יאמר תחילה: ברכות השחר עם ברכות התורה ואחר כך יאמר: "לפיכך, אנחנו חייבים )בלי תיבת "לפיכך"(ופסוק "שמע ישראל", ו"בשכמל"ו". ואח"כ יאמר; "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שתמחול וכו'". "פרשת התמיד". "פרשת הקטורת", ו"הברייתא של הקטורת". ויסיים; "רבי נתן הבבלי...", ואח"כ יאמר; "יהי רצון מלפניך ה' אלוקינו ואלוקי אבותינו שיהיה שיח שפתותינו זה חשוב". עד פסוק "ושחט אותו וכו'". ואח"כ יאמר; "הודו לה'". עד "ובנביאי אל תרעו". ואח"כ פסוק "אל נקמות ה' אל נקמות הופיע". "ה' צבאות עמנו וכו'". "ה' צבאות אשרי אדם וכו'". "ה' הושיעה וכו'". ואח"כ יאמר; "ה' מלך וכו'". "למנצח וכו'". "ברוך שאמר וכו'". "מזמור לתודה וכו'". "יהי כבוד וכו'". ו"אשרי יושבי ביתך וכו'". עד "ואנחנו נברך יה וכו'". אח"כ "הללויה הללו אל בקדשו וכו'". "ויברך דוד". עד "כמו אבן במים עזים". ואח"כ "ה' ימלוך לעולם ועד" - שבסוף שירת הים - ב' פעמים. עד סוף ברכת "ישתבח". ויתחיל "ברכת יוצר אור", ומכאן לא ידלג כלל.

אחר התפילה טוב להשלים כל מה שדילג, ופסוקי "הודו לה' קראו בשמו", אעפ"י שכבר אמר את התחלתם, עתה יחזור לאומרם. אמנם לא יאמר "ברוך שאמר" ו"ישתבח", כאשר אומר את המזמורים שדילג. ובזה יעלה בידו סדר תיקון תפילת השחר על פי הסוד כהוגן )רב פעלים ח"ב חאו"ח סימן ד(.

אם אין לו זמן לומר כנ"ל יאמר "ברוך שאמר" עד "מהולל בתשבחות", אחר כך "אשרי יושבי ביתך" "הללו את ה' מן השמים", "הללו אל בקדשו" ו"ישתבח".

אם אין שהות גם לזה ידלג גם "הללו אל בקדשו". ואחר התפילה ישלים כדלעיל את כל פסוקי דזמרא וגם את המזמורים שכבר אמרם חוץ מ"ברוך שאמר" ו"ישתבח".

תפילת "הביננו"
בשעת הדחק, כגון שהוא בדרך ומפחד שיפסיקוהו בתפילת העמידה, יתפלל תפילה קצרה: יתחיל "אד' שפתי תפתח" ויאמר אבות, גבורות וקדושת השם, ובמקום האמצעיות ברכה אחת "הביננו":
הֲבִינֵנוּ ה’ אֱלֹהֵינוּ לָדַעַת דּרָכֶיךָ, וּמוֹל אֶת לבָבֵנוּ ליִרְאָתֶךָ, ותִסְלַח לָנוּ לִהְיוֹת גּאוּלִים, ורַחֲקֵנוּ מִמַּכְאוֹב, ודַשְׁנֵנוּ בִּנְאוֹת אַרְצֶךָ, וּנְפוּצוֹתֵינוּ מֵאַרְבַּע תּקַבֵּץ, והַתּוֹעִים עַל דַּעְתּךָ יִשָּׁפֵטוּ, ועַל הָרְשָׁעִים תָּנִיף יָדֶךָ, ויִשְׂמחוּ צַדִּיקִים בּבִנְיַן עִירֶךָ וּבְתִקּוּן הֵיכָלֶךָ, וּבִצְמִיחַת קֶרֶן לדָוִד עַבְדֶּךָ וּבַעֲרִיכַת נֵר לבֶן יִשַּׁי משִׁיחֶךָ. טֶרֶם נִקְרָא אַתָּה תַעֲנֶה. בָּרוּךְ אַתָּה ה' שׁוֹמֵעַ תּפִלָּה.
ויסיים בשלש ברכות אחרונות, עבודה, מודים ושים שלום.

אין מתפללים תפילה קצרה זו, לא במוצאי שבת ובמוצאי יום טוב, מפני "הבדלה" שבחונן הדעת ולא בימות הגשמים, מפני שצריך לשאול גשמים בברכת השנים.
אם אחר כך עברה שעת הדחק, אינו חוזר להתפלל תפילה שלמה )שו"ע קי א(.

תפילה קצרה
בעת סכנה, כגון חייל בחזית וכדומה, מתפלל תפילה קצרה זו:
צרְכֵי עַמּךָ יִשְׂרָאֵל מרֻבִּים ודַעְתָּם קצָרָה. יהִי רָצוֹן מִלּפָנֶיךָ ה’ אֱלֹהֵינוּ וֵאלֹהֵי אֲבוֹתֵינוּ שֶׁתִּתֵּן לכָל אֶחָד ואֶחָד כּדֵי פַרְנָסָתוֹ וּלְכל גּוִיָּה וּגְוִיָּה דֵּי מַחְסוֹרָהּ, והַטּוֹב בּעֵינֶךָ עֲשֵׂה. בָּרוּךְ אַתָּה ה' שׁוֹמֵע תּפִלָּה.

אם אחר כך עברה שעת הסכנה, ולא עבר זמן תפילה חוזר להתפלל תפילה שלמה )שו"ע קי ג.

בברכה,

עוזאל