הלכה

חדשות כיפה הרב אייל קרים 18/08/02 08:56 י באלול התשסב

שאלה

במכון הכושר בו אני מתעמלת לא מתקימים שיעורים בשבת אך, השיעור מתחיל סמוך מאוד לצאת השבת כך שברור שהמקום נפתח ונערך בשבת. האם יש בעיה ללכת למקום כזה?

אם תורשה לי שאלה נוספת..

האם מותר להשתמש בשבת במי-פנים(נוזל לניקוי הפנים)ולצורך כך להעזר בצמר-גפן?

לתשובתך אודה.אורית

תשובה

אורית שלום!
א. מותר לך להתעמל בצאת השבת משתי סיבות. ראשית, משום שהנאה שאדם יכול היה להשיגה בשבת גם ללא פעולת החילול שבת של החילוני מותרת אף בשבת וכל שכן במוצאי שבת. למשל, אם אדם חילוני הסיע מים עבורי בשבת ברכב, ויכולתי ללא עבירה להגיע בכוחות עצמי אל המים הללו, מותר לשתותם בשבת וכל שכן במוצאי שבת. ולכן גם אם בעל המכון הדליק אור באולם בשבת, או שהזיז מכשיר מפינה לפינה, הרי גם לאל פעולותיו ניתן היה להתעמל אף שהיה בכך קצת קושי וסרבול.
שנית, סברת החיי אדם היא, שאם לא נעשה איסור בגוף הדבר, מותר להנות ממנו בשבת. למשל בדוגמא הנ"ל מי שהסיע את המים בשבת עבורי, לא בישל אותם (שהיא פעולה בגוף המים), אלא העבירה נעשתה במנוע הרכב בלבד. לכן כל שכן שמותר לך להתעמל במוצאי שבת.
ב. לתת את המי פנים על הצמר גפן ולמורחם על פניך, משום חשש סחיטה (שו"ע או"ח סימן כ סעיף ט"ז, משנה ברורה שם ס"ק מד).
אבל מותר לזלף מי פנים על הפנים בכל השטח הרצוי, ולמשוך בעדינות ביד רכה בצמר גפן, כי אין זה ודאי שיסחט.

בברכה,
איל קרים