הלכה בברכות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/10/12 17:34 ל בתשרי התשעג

שאלה

1. האם על אתרוג או פירות מבושלים צריכים לברך בורא פרי העץ? (במקרה ומלכתחילה לפני שהתבשלו הייתה ברכתם "העץ")

2. האם מותר לברך ולהתפלל ברגליים יחפות כשאני עומדת? ואם יושבים ועם רגליים יחפות? ברכת אשר יצר, ברכות על אוכלין וכו'. הכוונה ברכות קצרות.

3. אם בירכתי בורא פרי העץ על פרי חדש ולא בלעתי את זה, ושכחתי לברך "שהחיינו", האם מותר לי\ אני צריכה לברך על זה?

ואם בלעתי את הטעם - האם זה נחשב?

ובמקרה ובכלל אכלתי פרי חדש בלי לברך שהחיינו, האם זה "עבר זמנו בטל קרבנו" או שמא צריך לברך על זה אפילו שאכלתי כבר?

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. כל ברכות הנהנין מברכים על טרי ומבושל ואפוי בלי שום הבדל. לדוגמא על אגס אפוי מברכים בורא פרי העץ וכן על גזר מבושל בורא פרי האדמה.

2. בעקרון במקדש היו עובדים יחפים. אבל כיום לא מתנהגים בתפילה בדרך שנראית בזיון. לכן לא יעמוד להתפלל אלא בדרך שהיה נוהג בנסיבות מכובדות (כמו בחתונה או לפני שרים חשובים). זה הדין לגבי תפילה אבל ברכות וכד' יכולים לברך יחפים.

3. ברכת שהחיינו יכולים לברך כל עוד עסוקים באכילת הפרי החדש ושמחים על כך. לכן אם לא הסתיימה אכילת הפרי יכול עדיין לברך שהחיינו.
אם סיימת לאכול את כל הפרי ולא ברכת שהחיינו, ראוי לאכול את הפרי הזה בפעם הבאה עם פרי חדש מסוג אחר, יברך שהחיינו על הפרי החדש שאוכלו פעם ראשונה, ויכוון להוציא גם את הפרי שקודם שכח לברך עליו.