הכשרת עטיני פרה

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 16/06/02 05:00 ו בתמוז התשסב

שאלה

שלום רב,

לאחרונה ראיתי במסעדה כשרה מאכל בשם "ביז" (עטיני פרה). לא אכלתי, אך מתוך סקרנות : איך מכשירים מאכל כזה ? האין בעיה עם החלב ?

שמעתי שיש מייחדים לכך כלי נפרד

תשובה

בס"ד

כתב ב"בן איש חי" הלכות שנה שניה - פרשת שלח לך (הלכה א):
"כחל שהוא הדד של בהמה בין של קטנה שלא הניקה בין של גדולה אסור מדברי סופרים לבשלו בין בפני עצמו בין עם בשר. ואם קרעו והוציא החלב שבו - מותר לצלותו ולאכלו.
אבל לבשלו לא די לו בקריעה כי אע"פ שהוציא החלב שבו מ"מ נשאר עדיין חלב בגומות.
הילכך אם קרעו שתי וערב וטחו בכותל עד שלא נשאר בו לחלוחית חלב - מותר מן הדין לבשלו אפילו עם בשר. ואם קרעו וחתכו כמה פעמים שתי וערב על פני כולו זה עדיף טפי מטיחה בכותל.
וכל זה הוא מדינא אבל נהגו ברוב תפוצות ישראל שלא לבשלו עם בשר כלל אפילו ע"י קריעה שתי וערב וטיחה בכותל, אלא מבשלים אותו לבדו בלא בשר, או מבשלים אותו עם ירקות ושאר דברים שאין בהם בשר וכן מטגנים אותו לבדו במחבת בלא בשר. וכן המנהג פה עירנו בגדאד יע"א. ואע"ג דנהגו שלא לבשלו עם בשר, אם בשלו עם בשר מתר בדיעבד כיון דעשה לו קריעה שתי וערב וטיחה בכותל. ואע"ג דיש אומרים דאין להתיר בדיעבד בזה אלא רק בהפסד מרובה, נראה עיקר לדינא כמהתירין גם בלא הפסד מרובה ועיין פר"ח ופרי תואר".

ברור.