הכשרת סיר פוייקה

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 17/04/11 08:35 יג בניסן התשעא

שאלה

שלום לכבוד הרב.

איך ניתן להכשיר סיר יציקה מסוג פוייקה על מנת שיהיה כשר לפסח?

הסיר הינו סיר רגיל ככל סיר אך הבישול בו נהוג במדורה/על גחלים וקורה הרבה שנדבקים בו חלקים מהאוכל שבושל.

אשמח לתשובה מהירה.

חג שמח

תשובה

בס"ד
שלום רב,

עקרון ההגעלה הוא כבולעו כן פולטו.
השאלה היא האם האוכל בפויקה תמיד מתבשל או שהוא "נאפה". אם לעיתים האוכל מתיבש בפויקה יש לו דין של אפיה ואז צריך ליבון חמור שהפויקה יהיה כולו לוהט ואדום - זה נראה לי בלתי אפשרי ולכן במקרים כאלה לדעתי אי אפשר להכשיר פויקה.
אבל אם תמיד האוכל בפויקה נשאר רטוב, בבחינת תבשיל, אז יש לפויקה דין של סיר והוא צריך הגעלה. כלומר להכניס אותו לתוך סיר עם מים רותחים (לאחר שעברו 24 שעות המתנה ולא בשלו בסיר).
אם אין סיר שאפשר להכניס לתוכו את הפויקה אזי ימלא אותו במים וכאשר המים רותחים יכניס לתוך הפויקה אבן או ברזל מלובן שיגרום למים לגלוש על כל הדפנות מבחוץ.
יש להקפיד לנקות את הפויקה היטב שלא יהיה בו שום פרור של לכלוך לפני ההגעלה. אם יש פינות או שריטות שקשה לנקות אותם צריך "ליבון קל" כלומר לשרוף את המקום עם מבער וכד'

אינני מעונין להיות מהמחמירים אבל מתוך מה שאני רואה את הפויקה למיניהם לאחר כל מה שהם עוברים בתוך המדורות קשה לי להאמין שאפשר באמת להכשיר אותם לפסח אם לא בליבון חמור. כדי להגיע לליבון חמור צריך אש מאוד מאוד חזקה. גם זה לא נראה מעשי.

בשורה האחרונה הייתי ממליץ מאוד לוותר על פויקה מוכשר בפסח - אם באמת חשוב לכם - תשתמשו בפויקה חדש.