הכוונת רכב בשבת

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 06/03/02 18:32 כב באדר התשסב

שאלה

כבוד הרב כתב למישהו שאם מישהו שואל להכוונת דרך בשבת אסור לענות לו.

למה אסור לענות לו?

והרי הוא מקטין את חילול השבת של אותו בנאדם, ומגדיל קידוש ה' בעולם.

ואם הוא לא עונה, אז המחלל יחשוב שהדתי מתנשא מעליו ויגרום לחילול ה' בטוח.

תשובה

בס"ד

אמרתי שצריך לא לענות - בלי שנאה וזה חשוב.

ובענין השאלה העקרונית שהעלת האם לכוון אותו לעשות חילול שבת אחד שימנע חילול שבת יותר גדול. התשובה ההלכתית היא לא.
אמת היא שכל ישראל ערבים זה בזה וצריך למנוע אותו מחילול שבת גדול.

כמו שברור לך שלא תסע איתו על מנת לכוון אותו להגיע מהר למקום, אע"פ שאתה לא נוהג ולא לוחץ על הדוושה ולא נהנה מזה כלום ולא ולא ולא - אלא רק עולה לאוטו להראות לו את הדרך הקצרה. למנוע חילול שבת. והסיבה שאתה לא עולה על האוטו היא כי אינך מחויב לחלל שבת למנוע אותו מחילול שבת שהוא עושה במודע ובכוונה. ולכן אתה גם לא עוזר לו בנסיעה על ידי ההכונה שלך.

----
אם תרצה להעמיק בסוגיה זו תוכל למצוא מקורות בדיון על רדית פת בשבת בתחילת מסכת שבת ד.