היש כזה דבר ידיעה של הקב

חדשות כיפה הרב אייל קרים 09/06/02 14:25 כט בסיון התשסב

שאלה

בס"ד

כבוד הרב,

אני מרגישה שאני יודעת שישנו, אלוקים אם אני עושה עבירה ידוע לי שאשלם על כך, עם אני עשה מצווה אקבל שכר, אני מרגישה שאני פשוט יודעת שיש אלוקים, אומרים לי שאם אין לי הוכחות זה לא ניקרא ידיעה, למרות אין לי הוכחות אני מרגישה ידיע בקיומו של הקב"ה, הייתכן הדבר?

תשובה

ישנן שלוש קומות בהכרות, חכמה בינה ודעת. החכמה דומה לחומר גלם. הבינה היא הוצאת דבר מתוך דבר. כלומר על בסיס החכמה הראשונית מתקדם האדם תוך כדי העמקה שכלית ומגיעה להכרה יותר עליונה. ואילו הדעת היא השייכות. לא כתוב והאדם הכיר את חוה אשתו, אלא, ידע את חוה אשתו. רק אתכם ידעתי בני ישראל מכל משפחות האדמה. אומר הנביא עמוס. לכן הרגשתך שיש ה' בקרבך היא העיקר, ואין צורך וגם לא מקור שצריך הוכחות על מציאות ה' בעולם. וכי כל אלו שקיבלו הוכחות על נוכחות ה' בעולם בסופו של דבר האמינו?! לכן מה שאת חשה את הקב"ה זו ידיעת ה' הנשגבה, רק שהיא צריכה להיות מלווה במעשים, קרי מצוות, ולא אמונה מנותקת ממצוות.