הידורים בכשרות

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 11/05/02 19:53 כט באייר התשסב

שאלה

שלום כבוד הרב, ברצוני לשאול בנוגע לענין שמטריד אותי זמן מה. כידוע בקרב הציבור החרדי והחסידי ישנן סוגים רבים של כשרויות מהודרות כאלה ואחרות. לעיתים מגיעים הדברים לידי כך שבני חסידות/קבוצה מסויימת אינם אוכלים מכשרות של חצר אחרת. האם אין במצב זה איסור של "לא תתגודדו" במובן של "לא תעשו אגודות אגודות" ? בתודה ובברכה

תשובה

ב"ה
ערן שלום
אתה צודק!
עדיין אנו סובלים מהתוצאה של 2000 שנות גלות בכך שבמהלך קיבוץ הגליות יש לנו מנהגים חלוקים בין קהילות. ואנו מייחלים ליום שנמצא משנה סדורה והלכה ברורה בנושא הכשרויות.

אולם אין בכך איסור של "לא תתגודדו" מפני שהאיסור נוגע למחלוקת פנימית בתוך קהילה /בית דין.
אך אם יש 2 בתי דין בעיר אחת -אין בזה לא תתגודדו.

אני מעתיק לך את דברי התלמוד:תלמוד בבלי מסכת יבמות דף יד עמוד א

לא תתגודדו, לא תעשו אגודות אגודות! אמר אביי: כי אמרינן לא תתגודדו - כגון שתי בתי דינים בעיר אחת, הללו מורים כדברי ב"ש והללו מורים כדברי ב"ה, אבל שתי בתי דינים בשתי עיירות - לית לן בה. אמר ליה רבא: והא ב"ש וב"ה כשתי בתי דינים בעיר אחת דמי! אלא אמר רבא: כי אמרינן לא תתגודדו - כגון ב"ד בעיר אחת, פלג מורין כדברי ב"ש ופלג מורין כדברי ב"ה, אבל שתי בתי דינין בעיר אחת - לית לן בה. תא שמע: במקומו של רבי אליעזר היו כורתים עצים לעשות פחמים בשבת לעשות ברזל, במקומו של ר' יוסי הגלילי היו אוכלים בשר עוף בחלב; "

להרחבה עיין בשו"ת אבקת רוכל סימן לב.

בברכה,
עוזיאל