ההנאה מההסקה ומהאור בשבת

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 03/07/02 19:24 כג בתמוז התשסב

שאלה

האם יש לחשוש שמא נסובב את כפתור הויסות בתאורה או בתנור חימום להגברת החום או הנמכתו?

והאם צריך לצאת מחדר שהודלק בו חימום או חשמל באיסור?

תשובה

בנר לתאורה גזרו שלא לקרוא לאורו, שמא יטה, ואפילו אם הוא גבוה עשר קומות שאינו יכול ליגע בו (שו"ע או"ח רעה,א). הגזירה היא גם במדורה הנעשית לצורך חימום (שם, ה), ולפי הט"ז (ס"ק ב) החשש הוא לאו דווקא להטיית הנר, אלא לכל פעולה אסורה בגוף המאיר או המחמם (כגון: הסרת ראש הפתילה). לכן יש מקום לחשש גם בכפתורי הויסות, ויש לתלות עליהם שלט "שבת" כדי להזכיר שלא לווסתם בשבת.

הופעלה הסקה בשבת באיסור, ברדיאטור מים טוב לסגור את הברזים, כדי שלא יגיעו מים חמים. אבל אין צורך לפתוח חלון או לצאת מהחדר או מהבית. כשאין אפשרות למנוע מהחום להגיע, אסור להתקרב להסקה כדי להתחמם.

אם הודלק בבית אור באיסור אינו חייב לעזוב את הדירה, אולם אסור ללמוד לאור שהודלק. בחדר-מדרגות צריך אדם לבחון היטב מה היה עושה לולא הודלק האור: אילו היה עולה או יורד גם בחשיכה, ימשיך בדרכו כאילו לא אירע דבר; אבל אם לא היה עולה ללא האור, חייב להמתין עד שיכבה, או לעצום עיניו ולעלות.