הדלקת נרות חג

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 16/04/11 20:39 יב בניסן התשעא

שאלה

שלום וערב טוב,

עתה לי שאלה ..סליחה על העיתוי. אשתדל לצמצם את השאלה לנקודות העיקריות:

במקום מגורי הרב פירסם חוברת הלכות לפסח.

בחוברת היה כתוב כי את נרות החג מדליקים על ידי נר. ואת הגפרור לא מכבים אלא נותנים לו לדעוך לבד.

א.בהדלקת נרות שבת- האם אפשר להדליק ע"י גפרורים? (בד"כ מדליקה ע"י מספר גפרורים).

ב.במידה ונוהגים כפי שהרב פירסם בחוברת: מה לעשות עם הנר לאחר הדלקת נרות יו"ט? (איך אכבה אותו? הרי ע"י ההדלקה הכנסתי את החג)?

פסח כשר

שנצא מעבדות לחירות עולמים

תשובה

בס"ד
שלום רב,

יש כאן אי הבנה.

בשנה שעברה פסח היה במוצאי שבת כך שהיה מעבר ישיר משבת לחג - מקודש לקודש. אפשר שההוראות של הרב מתיחסות למציאות של שנה שעברה.

אסביר את הענין בקיצור: בחג, כמו בשבת, אסור להדליק אש. אבל בשונה משבת מותר בחג להעביר אש, מנר שדולק עוד מלפני כניסת החג, מדליקים אש בחג. בחג מותר כאמור, להעביר אש, אבל אסור לכבות את האש. לכן כאשר מעבירים אש בחג לא מכבים את הגפרור או הנר שהשתמשו בו להעברת האש אלא מניחים אותו לבעור עד שיכבה מעצמו.

כך עושים בכל מקרה שרוצים להעביר אש בחג.

השנה, אין חיבור בין שבת וחג, לכן הדלקת נרות נעשית בכניסת החג - כמו בכניסת שבת. ומותר כמו בכל שבת לכבות את הגפרור או הנר ששמש להדלקת הנרות, מפני שכאשר מדליקים נרות על פי השעה שמפורסמת לכניסת שבת או החג זה כמחצית השעה לפני השקיעה.

(בעקרון, בגלל שיש אפשרות להעביר אש בחג, אם יש צורך אז אפשר להדליק נרות חג בשעה יותר מאוחרת - לאחר כניסת החג, מנר שנשאר דולק מבעוד יום.
במקרה כזה אכן, אין לכבות את הגפרורים וצריך להניח אותם בזהירות עד שיכבו מעצמם. גם הנר נשאר דולק עד שיכבה מעצמו)