הברחה של מוצרים לארץ

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 19/02/02 04:30 ז באדר התשסב

שאלה

בס"ד

בעוד כחודש אנו יוצאים עם הישיבה לפולין בדרך אנחנו עוברים בדיוטי-פרי...

יש תכנון של וועד המחזור שלנו לקנות בכמות גדולה מוצרים (בעיקר סיגריות) יותר מהמותר לאדם ולהכניסם לארץ ולמכור כדי להכניס כסף לקופת המחזור...

נתעלם מהבעיות של היציאה מהארץ, הבעיה בציוויון הטיול לעומת הקניות, ובדברי הקניה וכו' ואבקש מהרב להתייחס בעיקר לבעיה של הברחה מחו"ל לארץ שזה חשש גניבה מהמדינה ובעיה עם כבוד מלכות ישראל אבל מצד שני ישנו ענין אחר ששמעתי פעם על מקרה של סוכן ביטוח ששאל רב אם מותר לו לתבוע את חברת הביטוח ביותר ממה שהנזק והרב פסק לו שכן משום שחברות הביטוח מודעות לתביעות המוגזמות ולכן גובות בדמי היטוח סכום גבוה יותר ואם רק הוא יעשה כך לא רק שלא יתקן את הגביה המוגזמת אלא יאבד פרנסתו אז האם יש אותו הדין כאן? שכן עובדי המכס לא עוצרים כל אחד במעבר אלא מי שנראה להם חשוד ביותר והם והמדינה מודעים לענין ההברחות ואולי הם מתעלמים בכוונה מהקטנות ואולי אף מקזזים את זה במסים??

נ.ב.

גם אם הדין הוא שאסור לא אוכל לפרסם את זה לכולם משום שזו תוכחה שלא תתקבל ואני אומר זאת למי שלעניות דעתי יקשיב.

תשובה

בס"ד

אסור – ואי אפשר להחזיר גניבה כזאת שהיא גניבה מהציבור, ולמי יחזירו בשעה שירצו לחזור בתשובה?

וצריך לפרסם זאת כיון שזה איסור דאורייתא, ובדאוריתא לא אומרים "מוטב יהיו שוגגים ולא יהיו מזידים".