הבדל בין אדם לפסל אדם

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 05/08/13 12:24 כט באב התשעג

שאלה

אני מחפש את המקור בו המחבר משתמש בהבדל שבין אדם חי לבין פסל בדמות אדם כדי להמחיש רעיון (ריה"ל, רמח"ל,...)?.

תודה

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הדימוי משמש להבדל בין ישראל והאמות - אצל כל אחד בדגש שונה.

בספר הכוזרי - מאמר שני(ל) "אמר החבר: כן הדבר אשר אמרת גדולה מזאת אף לא גוף כי אם אברים מפזרים מעין העצמות היבשות אשר ראה יחזקאל במראה אולם מלך הכוזרים העצמות ההן אשר נשתיר בהן דבר מה מטבע בעל החיים ואשר שמשו לפנים כלים לראש וללב לרוח לנפש ולשכל טובות הן מן הגופות המגלפות מאבני שיש או מאבני גיר אשר ראשים להן ועינים ואזנים וכל אברי החי אך מעולם לא היתה בהן רוח חיים ולא יתכן כי תשכן בהן כי צורות מחקות הן צורות הדומות לאדם אך אדם אינן":

ועוד באגרת תימן לרמב"ם: "ואין הפרש בין דתנו זאת לשאר הדתות שרוצים לדמותם אליה אלא כמו שיש ההפרש בין האדם החי המרגיש ובין הצלם שפסלו האומן מעץ או שיצקו ממתכת כלומר מכסף או מזהב או שפתח מאבן גלל כלומר מאבני שיש וזולתו עד שתקנו וציירו בצורת אדם. שהכסיל אינו יודע החכמה האלקית והמלאכה ההיא בראותו הצלם ההוא בדמות אדם בכל משטחו הגלוי וכתבניתו ובדמותו ובמראהו יחשוב שנעשה כמו שנעשה האדם לפי שאינו יודע הפנימיות של שניהם, אבל החכם היודע הפנימיות של זה ושל זה אז יודע שהפנימיות של זה הצלם אין שם תקון מלאכה"...