הבדלים בכשרויות

הרב עוזיאל אליהו הרב עוזיאל אליהו 19/05/13 17:19 י בסיון התשעג

שאלה

שלום,

אשמח לדעת מדוע יש כל כך הרבה כשרויות (אוירבך, עטרה, מחפוד, לנדא, שארית ישראל ועוד ) ומהם ההבדלים ביניהם , אם בכלל ?

פעם שמעתי שההבדל נובע מאחוז הבדיקה , האם זה נכון ?

תשובה

שלום!

יש הרבה כשרויות בגלל כמה סיבות. הסיבה העיקרית היא שכל מגזר סומך על נציגיו ועל הבד"ץ שלו. כמובן שיש הבדלים בין הכשרויות - אבל צריך לדעת: אם יש הכשר של רבנות מוסמכת - זה כשר!

ואם אין הכשר של רבנות - לא משנה כמה בד"צים יש - זה לא כשר!

[הבדלים בין כשרויות: ]

יש הבדלים שקשורים לסמיכה על שיטות שונות בהלכה, כמו לדוגמא אם להתיר אבקת חלב נכרי או ג'לטין.

יש הבדלים שנובעים מרמות של השגחה. לדוגמא: על פי ההלכה מספיק שכל רגע יתכן שהמשגיח יכול להכנס כדי שהבעלים יחשוש וישאיר את המאכלים לפי כללי הכשרות. יש מקומות שהמשגיח נכנס מעט, ויש מקומות שהמשגיח צמוד.

הבדלים אחרים הם מאחוז הכשרות, כמו שציינת. לדוגמא: בעיקרון אם בריא הוא כשר ואין צורך לבדוק אותו. המנהג הוא לעשות בדיקה מדגמית. כשרויות מסוימות מקפידות לבדוק יותר, אפילו כל עוף ועוף.

הבדלים נוספים הם לדוגמא אם מולחים את העופות ביחד בקבוצות גדולות או בצורה פרטנית.

לכן חשוב לזכור שעל אף ההבדלים - אסור לומר שבד"צ פלוני אינו כשר. אפשר לומר שכשרות פלונית יותר מהודרת.

כל טוב!