האם מותר לראות טלנובלות

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 18/04/02 08:59 ו באייר התשסב

שאלה

אני תלמידת כתה ו' ביה"ס ממ"ד "שילה" פרדס-חנה.

ורב בית הספר משה כוכב (כהן) הציע לי לרשום שאלה זו.

אני לא חרדית אך אני דתיה ואני רוצה לדעת האם מותר לצפות בטלנובלות, ומדוע?

ומדוע כל החרדים והרבנים לא צופים בטלויזיה?

תשובה

בס"ד

שלום ליפז

אינני יודע בדיוק מה הן ה"טלנובלות" כי סדר יומי מאוד עמוס בדברים חשובים ומענינים. אני משתדל לעזור לאחרים במעשה או בעצה טובה. אני משתדל לענות לשאלות של אנשים במשרד בטלפון וגם באינטרנט ואני מקוה שזה עוזר.
אין לי זמן לבזבז בחיטוט בחייהם הפרטיים של אנשים אחרים.

(אגב. את סדר היום המענין שלי יצרתי במו ידי. כמו שכל אחד יכול ליצור לעצמו).

שאלתי בין חברי מהן הטלנובלות הללו וכמעט כולם פתחו עלי זוג עינים תמהות ושאלו: מה לך ול"רמה הירודה" הזו?
בקשתי שלא יעליבו אותי ואת הטלנובלות הללו ויסבירו לי מה זה? ולמה זה "רמה ירודה"?.

ביקשתי שלא יזלזלו. כי בזילזול אי אפשר להבין. רק שיסבירו לי כמו שמסבירים ל"עולה חדש".

הייתי צריך לחפש הרבה עד שמצאתי מי שמכיר מה זה. והוא הסביר לי שזה סרט או סידרת סרטים שבו מציגים חיים של משפחה או כמה משפחות ובהם סערות ובגידות ואהבות וירידות ועליות וכד'.

עוד הוא אמר לי שידוע בבין המפיקים והבמאים למינהם כי יוצרי הסרטים "צוחקים" בעצמם על הצופים שלהם וגורפים הרבה כספים מ"טיפשות" של אחרים.

הם צוחקים על הצופים שמכורים לתוכניות דמיוניות אלו. על ההתיחסות הרצינית לדמויות כל כך "לא אמיתיות".
הבנתי מאותו חבר שהתסריטאים הבמאים המפיקים והשחקנים יוצרים דמות שיקרית, הצופה התמים מתאהב ב"דמות השיקרית" הזו. הוא או היא כואבים יחד איתה ואוהבים יחד איתה והכל הכל,,, שקר.

שאלתי אותם מה רע בזה?
אמרו לי!! וזה העיקר,,,,,,לא רק הדמות היא שקר אלה מה שקורה איתה זה,, שקר.

אחרי כמה שאלות הבהרה הבנתי. ואחרי שהבנתי, אני חושב שזה ממש ממש מסוכן.

כדי להסביר לך בלשוני. רק לשם הבנת הענין אני אקח דוגמה שאני מקווה שאיננה קיימת ב"טלנובלות" הללו.

נניח שמראים לך מישהו שלוקח סמים ומאוד מאוד נהנה. אחר כך את רואה שלא קורה לו שום דבר רע.
הוא לא מתמכר,
הוא לא מאבד שיקול דעת.
הוא לא מוכר את רכושו לממן את הסמים.
את רואה רק את ההנאה שבדבר. כך מראים לך פעם אחר פעם אחר פעם.

את בחורה חכמה ויודעת כי לקיחת סם היא מזיקה ויכולה להרוס את האדם ואת המשפחה שלו ולהוריד אותו לתהום החברה. הצפיה בסרט לכאורה לא תשנה את דעתך. אבל הנפש של כולנו היא מאוד מאוד מורכבת ועמוקה, יש בה רובד גלוי ורובדים נסתרים עמוקים מאוד מאוד. רבדים שנחקרים כל הזמן בהרבה מכוני מחקר בארץ ובעולם. על זה בניוה כל הפסיכולוגיה וכל ענפיה המרובים.

מחקרים שנערכו בכמה וכמה מדינות בארצות הברית על תלמידים וסטודנטים. מחקרים שחזרו עליהם אחר כך גם בארץ הוכיחו כי הצפיה הזאת משנה את אורח מחשבותיו של האדם באופן בילתי מודע. הוא רואה פעם אחר פעם וכח העמידה שלו נחלש.

נכון!
הוא לא יקח מיד סמים ח"ו, אבל ברגע של משבר כל התוכן שנספג בו במאות שעות של צפיה פועל והוא נשבר. זה קורה רק ברגע של משבר. אבל אחר כך הוא נופל ונופל ומתדרדר ויורד למטה למטה.

מי אמר שיבוא רגע של משבר?

איננו יודעים!
אבל לרוב רובם של בני אדם יש רגעים קשים בחיים. אם האדם הוא חזק - הוא עובר אותם בשלום. אם הוא חלש הוא עלול להשבר ואחר כך אם יצליח לתקן הוא יצטרך ללכת "עם קבים" כל החיים. (הכל כמובן במשל).

הדוגמה עם הסמים היתה כמובן דוגמה בלבד. הסכנה היא לא בדוגמה אלה במציאות.

בטלנובלות הללו מראים לך משפחה שהבעל (למשל) בוגד באשתו. אולי לא בוגד ממש,
הוא רק רוקד עם אחרת.
מנשק.
מחבק.
מתאהב.
מחזר,
חושב עליה,
והיא תופסת מקום בליבו.

הוא חוזר הביתה אשתו מגלה או לא מגלה. ובסופו של הסיפור לא קרה שום נזק ליחסיו עם אשתו.

הסיפור הזה יותר גרוע מהסיפור שסיפרתי קודם עם סמים. למה?

כי מי שרואה את הקטע הזה חושב שבאמת אם הוא יבגוד באשתו,
יבגוד רק קצת.
לא יקרה כלום.
היא לא תרגיש.
הוא ימחק את עקבות האודם מעל פניו,
יסתיר את השער שלה שדבק בו,
ימחה את עקבות הבושם שלה.
יעטה על פנין ארשת של רצינות והכל יבוא על מקומו בשלום.
אבל הכל חיצוני!

בחוץ הוא אולי אולי אולי הוא יצליח להסתיר. (פעם אחת) אבל הלב שלו כבר פגום. הלב מורעל.
הוא יהיה עכשיו הרבה יותר קר לאשתו. זה נכון שהוא יביא לה פרחים בגלל נקיפות המצפון שלו אבל הכל חיצוני. ליבו כבר חצוי.
אחר כך הוא יזרוק את האהבה הזאת ויצא "אהבה חדשה" ומליבו ישאר רק שליש לאשתו ולילדים. (אין בעיה בכסף. יש לו בלי גבול גם לאשתו לילדיו וגם לאהובות המתחדשות)

אחרי שנה או שנתים של נישואים יש לאשתו וילדיו המסכנים אולי רסיס קטן של אהבה חמה. אולי הוא יתן לילדיו מחשב פנטיום חדש ולאשתו מפתח של מכונית יוקרה.
אבל החיים שלהם יהיה עקרים,
ריקים,
קרים,
עם הרבה דמעות על הכרים בלילה.

אע"פ שאני לא מכיר את הטלנובלות הללו אני מכיר לצערי את החיים. (זה תפקיד של רב) ראיתי אנשים שהיה להם כל טוב חומרי של העולם בית, מכונית, עבודה, כבוד, מעמד, ילדים טובים.
האנשים הללו רצו להתאבד!!
הם לאבד את החיים שלהם בצער גדול כל כך בשעה שהם גילו כי בת הזוג שלהם בוגדת בהם (כמו שהיא ראתה בטלנובלות).

היא חשבה שזה רק "סטוץ" ולא יקרה כלום. ופתאום כל המשפחה נהרסה. חיי הילדים יהיו כעת רעים. אפילו יקנו להם בגדים חדשים כל יום.

יש מחקרים שמראים כי ["הילדים של הילדים" האלה יסבלו]. מחקרים רבים מראים כי חיי המשפחה של בנים ובנות של הורים גרושים - הם חיים קשים.

מי גרם לכל זה?

המחשבות המוטעות שחדרו לאט לאט על ידי הטלנובלות הללו שמראות חיים שנראים אמיתים אבל אין כמותן לשקר בעולם.

אגב. יש צדק בעולם.

הנפגעים הראשונים של הענין הזה הם השחקנים עצמם. רוב השחקנים לא הצליחו להקים משפחה אוהבת אפילו לא לשלוש שנים רצופות.

[אף אחד מהשחקנים הללו לא הצליח לגדל ילד אחד מהגן עד החתונה!!].

יש להם "אהבה אמתית" ונצחית שמחזיקה במקרה הטוב רק כמה חודשים.

אין שם "אהבת אמת"!!!

רוב השחקנים מסיימים את חייהם בעצבות, בסמים, בהתאבדות או בהתדרדרות ובירידות אחרות עצובות, עצובות מאוד.

חבל. כואב לי הלב עליהם. (אני לא מנהל את החשבונות של העולם אבל כנראה שיש צדק בעולם).

יותר כואב לי על כל מי שנפל בשקר הזה.

למה את צריכה אותו?

למה את צריכה למלא את חייך האמיתים בדמיונות שוא?
למה שאת תתעניני בחיים של אחרים והחייך שלך יהיו ריקים?

[מלאי את החיים שלך בתוכן אמיתי וטוב.
תוכן של עשיה.
תוכן של שמחה.
תוכן ועוצמה וחיים טובים,
אור וברכה.]

אמן.