האם מותר לילדים להתנתק מהורים ?

הרב יובל שרלו הרב יובל שרלו 14/02/05 08:39 ה באדר א'

שאלה

יש לי ידידים שלומדים סינטולוגיה. הילד הגדול שלהם אמר שזו עבודה זרה ולכן ניתק כל קשר איתם.

1. האם זו עבודה זרה ?

2. האם מותר ללמוד את זה ?

3. האם מותר לדבר עם אנשים שלומדים את זה ?

4. האם מותר לילדים לנתק קשר עם הורים בגלל שההורים לומדים סינטולוגיה ?

5. באילו נסיבות מותר לילדים לנתק קשר עם הוריהם (חוץ מאשר אם ההורים אומרים לילדים שלא לשמור מצוות) ?

תשובה

שלום וברכה
זו שאלה עדינה מאוד מאוד, ולא ניתן לפסוק בה בלי להכיר את המציאות. על כן, דברים שאכתוב הם כלליים בלבד, ואינם תשובה הלכתית ממוקדת:
א. ארגון זה הוא עבודה זרה. הוא נדמה כדבר שמיועד רק לתחומי הנפש ובריאותה, אך למעשה מדובר בקבלת כוחות ורוחות והוא אסור על פי ההלכה.
ב. שאלת לימוד עבודה זרה תלויה בהקשר. אם מדובר ברב החייב לדעת את היסודות כדי לפסוק, או בחוקר אובייקטיבי המבקש להתמודד עם התופעה – הדבר מותר במגבלות. אם הכוונה היא ללמוד על מנת לבחון אפשרות של שותפות בדרך זו – הדבר אסור.
ג. אין איסור לדבר עם אנשים.
ד. זו שאלה מורכבת מאוד מבחינה הלכתית. נפסק כי ילד ממזר חייב בכבוד הוריו, דבר המלמד כי למרות שהורים עוברי עבירה חייבים בכבודם. מצד שני יש מקורות סותרים. העמדה המקובלת היא שאסור לבזותם, אך אין חובה לכבדם באופן המלא. קביעת הגבול היא תוצאה של ההקדמה שכתבתי בתחילת התשובה.
ה. עיקר ההיתר לנתק הוא במקומות בהם ההורים מתעללים בילד, אם כי גם שם יש גבולות.

באופן עקרוני, זה הכיוון הכללי של ההלכה. לגבי הלכה למעשה, הדבר תלוי בנסיבות, ועל שני הצדדים להיות מחויבים זה לזה.

כל טוב