האם מה שהיה,היה צריך להיות?

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 26/12/10 03:04 יט בטבת התשעא

שאלה

בס"ד

שלום כבוד הרב!

1.האם כל מה שהיה עם האדם בעבר עד לרגע זה-היה צריך להיות? בדיוק משמיים?

האם זוהי אמונה? שכל מה שהיה איתי עד לרגע זה לפרטי פרטים כך השם גילגל?

2.האם יש זמן משמיים מתי מגיע הזיווג?

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,
לפי דברי המשנה "הכל צפוי והרשות נתונה" משמע שכל מה שקרה, היה צפוי "מלמעלה".
אמנם מחשבה כזאת מעוררת תמיהה על הבחירה החופשית - אם הכל צפוי, כיצד יש לי בחירה חופשית?
לכן שם, באותו מאמר, קבעו חז"ל: למרות ש-'הכל צפוי' בכל זאת יש לכל אחד בחירה חופשית "הרשות נתונה".
אמנם צריך להסביר ולהתיר את הסתירה הלוגית (אודות הסתירה בין ידיעת ד' ובחירת האדם, כיצד יתכן שגם הכל צפוי וגם הרשות נתונה) על כך נכתבו דברים רבים וארוכים וקצרה היריעה להכילם.

על פי העקרון ש-'הרשות נתונה', גם בעניין הזיווג עלינו לפעול ללא כל קשר לכך שבשמים הכל צפוי. אנחנו צריכים לעשות השתדלות מתמדת ובלתי מתפשרת למצוא את הזיווג הראוי לנו, ללא מגבלות של מקום וזמן. בכל מקום, בכל מצב ובכל גיל נמשיך ללא לאות לחפש ולמצוא את הזיווג שלנו.