האם לתת טיפ למלצר?

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 21/08/03 17:40 כג באב התשסג

שאלה

שלום כבוד הרב!

ישנה תרבות כזו היום לתת טיפים למלצר\יות במסעדות . אני לא נוהגת לתת טיפים כאלו.

ואני נגד זה . השרות שניתן לי הוא דבר הגיוני ונכון ומגיע ללקוח. אני אגיד מילה טובה אעריך.

שאלתי:1. האם חלה עלי חובה לתת טיפ במסעדה?

2. יש מסעדות שמציינות שהחשבון הוא לא כולל

שרות?האם זה מחייב אותי לתת ? זה יקרא גזל אם לא אתן?

3. ישמעתי שיש מעסיקים שמקצצים למלצריות\מלצרים מהמשכורת בהתחשב בעובדה שיקבלו טיפים. האם אני מחוייבת לתת?

בתודה מראש!

תשובה

בס"ד

אכן, תופעת הטיפים היא תופעה לא טובה. אין בעיה כשאדם מרצונו נותן טיפ, אבל כשזה נהפך לכעין חובה שאפילו גורמת למעסיקים לקצץ במשכורת - זו בעיה של תרבות.

אין חובה לתת טיפים, למעט מצב שבו המסעדה מציינת בפירוש שהחשבון אינו כולל שרות (אם כי לפעמים בקופה מוסיפים עשרה אחוזים בשביל השירות). אבל אז מה שאפשר לעשות זה לבקש מבעל המסעדה חשבון שכן כולל שרות, ולא להיכנע להרגלים לא נאותים.

אם הבעלים מקצצים במשכורת זו לא אחריות שלך.
אבל, יש עוד שיקול שצריך להתחשב בו. הרבה פעמים המלצרים הם יהודים שעובדים קשה, וכיון שהמציאות היא שהטיפים מהווים חלק מהמשכורת שלהם, שאינה גבוהה במיוחד, יש בכך גמילות חסדים לעזור להם.

לפעמים קשה לנו לעשות מעשה שנובע מתוך תכתיב חיצוני, במיוחד שזהו תכתיב שבאמת אינו תקין כל כך, ולכן את חשה שאינך רוצה לתת טיפים. אבל כיון שאת יודעת שיש בכך גמילות חסד, טוב תעשי אם תתגברי על הקושי (שוב, קושי שמוצדק בעיקרו) ותקיימי מצוות גמילות חסדים ועזרה ליהודים.

בהצלחה