האם לסלק תלמיד שחטא והתחרט

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 25/06/12 15:22 ה בתמוז התשעב

שאלה

אני תלמיד בישיבה תיכונית באזור השרון ויש דבר שנורא מפריע לי ורציתי להוועץ בך. ישנו תלמיד משכבת ט' בישיבה שלי שיהיה השנה בתקופת ניסיון בטענה שהמצב הרוחני שלו לא תואם כלכך את רוח הישיבה. כעת שהגיע החופש הגדול לצערי בגלל שהסביבה משפיעה התלמיד הלך למועדון נוער בשכונה לא משהו גרוע במיוחד אלא פשוט שיש בו ערבוביה ושירים שזה בפני עצמו לא בסדר בכלל בכלל , ור"מ בישיבה חיפש אחריו כייוןן ששם עליו עין בתחילת שנה והחשיב אותו כאחד שמסריח בתוך חבורה טובה שזה כשלעצמו לא מדויק שגם חלק מהחברים היו שם מרצונם ללא קשר , וחיפש אחריו תמונות באתר ה facebook , וזה היה לחיזוק טענתו שהוא לא לרוח הישיבה ובעקבות כך דיבר עם ראש הישבה ונאלץ לסלק אותו מהישיבה. אני בתור חבר בוגר זה נורא הציק לי , ונגע לי בלב , כי אני מכיר אותו ויש לו לב זהב ואופי באמת באמת טוב רק מה לעשות שהוא נקלע לסביבה שכזאת , ישנם הרבה תלמידים במחזור כל תלמיד בא מרקע שונה וממצב רוחני שונה ותפקידה של הישבה לבנות אותו לא באים לישיבה מלאכים, אולי יש יחידי סגולה.. אני מודע שזה לא היה בסדר מבחינתו בכלל , אך לאחר שיחות ארוכות הוא מביע חרטה גמורה והוא אמר שהוא שמח שזה פקח לו את העניים ושהוא בכלל לא רוצה להתקרב למקום הזה , כל הדברים האלו באו ממקום אמיתי ולאו דווקא בגלל שסילקו אותו , אלא עצם הסילוק גרם לו להתעורר. אני ממש רוצה לעזור אך איני יודע איך לגשת בעניין אני מאמין בו והוא מאמין מאוד בשינוי שהוא רוצה לעשות, שינוי אמיתי , מה ניתן לעשות? במקרה שח"ו זה לא יצליח חברי יכול רק להדרדר כי הבית ספר שהוא מתכנן לעבור אליו הוא לא משגשג מבחינה רוחנית בלשון המעטה , הישיבה שלנו מיוחדת , אחרי סופשבוע שאולי חטאת קצת , הישיבה , האווירה בה , מעלה אותך שוב וגורמת לך רצון להשתנות ונותנת לך את הכלים. אשמח ממש ליעוץ בעניין זה הדבר האחרון שאני יכול לעשות למען חברי.

תודה רבה על הקריאה למרות האורך.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. אתה מתאר נער צעיר שנוטה להתפתות לדברים. אתה בעצמך אומר שהסילוק גרם לו להתעורר. יכול להיות שדווקא סילוק אמיתי יגרום לו להבין שיש מחיר למעשים שלו ויביא אותו לשינוי אמיתי. אני מכיר מקרים דומים שדווקא הסילוק מהמקום הראשון הביא את הנער\ה ללקיחת אחריות ולשינוי אמיתי (עד כדי כך שאפילו הודה למי שסלק אותו...)

2. אם הוא באמת לוקח עצמו בידיים הוא יכול לעבור ללמוד במקום אחר שיחזק אותו, ולא לאן שהוא מתכנן כרגע...

3. אם אתה משוכנע בעמדתך - תשוחח ברצינות רבה עם החבר הצעיר ותשכנע אותו לבוא אתך לפגוש את ראש הישיבה ולשכנע אותו שאפשר לסמוך עליו וראוי להשאיר אותו בישיבה. אני בטוח שאם הבחור באמת רוצה להשאר, ראש הישיבה יתרשם מהרצון הזה.

4. ואתה שמגלה רגישות ואכפתיות כלפי הצעיר מכיתה ט', כדאי שתיעד את עצמך להיות בעתיד ר"מ בישיבה תיכונית כדי שתוכל להעניק לצערים כאלה לווי ותמיכה שרק יקדמו אותם להתקדם בדרך ד'.