האם לכל אחד יש 'חבילה'

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 09/08/13 18:08 ג באלול התשעג

שאלה

שלום רב,

האם לכל אחד יש חבילה?

האם כל אחד מסתובב עם חבילה משלו על משהו שעשו לו בעבר?

האם זה קיים לכל אדם?

מדוע הבורא עושה דברים אלו לאדם?

בברכה ותודה.

תשובה

בס"ד
שלום רב,

אנחנו פועלים בשני מעגלים:
מציאות אובייקטיבית - מה שהקב"ה מזמן לנו בחיים, דברים שאין לנו שליטה עליהם: מלחמות, תאונות, מחלות וכד'
מציאות סוביקטיבית - כיצד אנחנו מגיבים על הארועים הללו.

הורים מתגרשים, יש להם שני בנים. אחד מושפע בדרך אחת והשני בדיוק הפוך. האחד מפתח אישיות בוגרת ועצמאית. השני מפתח אישיות ילדותית וחסרת בטחון.

כאשר מדברים על 'חבילה' צריך להפריד בין מה שהמציאות מזמנת לנו ובין התגובה שלנו על הדברים.
על פי רוב, אי אפשר לשנות את המציאות, אבל צריך ללמוד להגיב כלפיה בדרך נכונה, זו העבודה שהתורה וחז"ל מלמדים אותנו:
איזהו עשיר השמח בחלקו.
איזהו גיבור הכובש את יצרו.

מאמרים אלו ורבים אחרים באים ללמד אותנו כיצד להגיב למציאות שהקב"ה מזמן לנו.
לכן ה'חבילה' שיש לנו בסופו של דבר, מושפעת ממה שהקב"ה הביא עלינו אבל גם מהדרך שבא בחרנו להגיב על הדברים - זה החלק שלנו ב'חבילה'.

אתה שואל: 'מדוע הבורא עושה דברים אלו' - התשובה היא שזו מטרת החיים בעולם הזה. להתקדם תוך כדי התמודדות עם קשיים.
לאברהם היו חיים קלים? ליצחק? ליעקב? ליוסף? למשה? ליהושע? לשופטים? לשמואל? לשאול? לדוד?
כל הדמויות בתנ"ך זכו להערכה על פי ההתמודדות שלהם עם הקשיים שהקב"ה הביא עליהם.
לכל אחת מהדמויות שהזכרתי יש 'חבילה' - מלאה מסירות ל-ד' בעשית צדק וחסד.