דרך חיים

הרב דני ארגמן הרב דני ארגמן 18/12/12 09:47 ה בטבת התשעג

שאלה

לכבוד הרב שלום הרב!!

אני לא בטוח שתוכל לתת לי תשובה אבל זה משהו שאני חייב לשאול:

הרי ידוע נשכל המנהגים שיש בעם בכל מיני עדות,וכל העיניין של ספרדים ואשכנזים הם עקב הגלות. לפני שיצאנו לגלות הייתה דרך אחת, הלכות ברורות למשה מהר סיני. יצאנו לגלות,עברנו במשך הדורות דברים לא פשוטים, והיינו צריכים להתאים את עצמנו למצב או לתנאי המקום בוא נמצאו היהודים בתפוצות.אבל עקב כך נוצרו הרבה שינויים ומחלוקות (אומנם לא בדברים הבסיסיים לדוגמא אף אחד לא יגיד שמותר לאכול חמץ בפסח או שחנוכה זה לא בכסלו.)אין מחלוקות על היסודות,אבל יש מחלוקות על הרבה דברים: לספרדים אסור לאכול אורז בפסח-ולאשכנזים כן. תמנים אוכלים בשר בתשעה באב וכו כו.

השאלה שלי -הרי כולנו פה בארץ,ברוך השם יש קיבוץ גלויות.אז למה עדיין יש כזה קיצוניות בעם בעיניין עבודת השם? ואם זה האשכנזים עם החצרות של האדמורים,או מנגד ש"ס.ועוד עכשיו עוד מפלגות קמות... בלי לפגוע מכבודו של אף אחד חלילה (ויסלח לי השם אם פגעתי ברוב סכלותי) אבל העם פשוט נקרע,וזה לא פלא שאנשים מתעייפים ו"נושרים" מבחינה רוחנית.למה לא כולם (גדולי ישראל-מכל עדה) יושבים ומגבשים דרך אחת משותפת לכולם,שחי פה בארץ ולא בגלות? למה להחזיק בעקשנות מיותרת את הדרך שחיו בגלות? למה פילוג?

לקבוע דרך ולאמר 'זו הדרך לכו בה?

תשובה

ב"ה,

שלום וברכה,

פילוג לא נובע מדעות שונות, אפשר לחשוב ןלנהוג אחרת וגם לכבד את השני,

הרי גם באותה קבוצה תוכל לראות שלא מכבדים אחד את השני הגם שיש להם את אותם מנהגים.

גם בסוף בית שני לא היו כל כך אשכנזים וספרדים וכד' והבית חרב בגלל דברים אחרים.

אם יש מחלוקות בהלכה כל אחד צריך לנהוג כמנהג עדתו, ולכבד את השני, וכך באמת נוהגים בדרך כלל.

אין היום אפשרות להכריע במחלוקות שלא הוכרעו על ידי הפוסקים, יש צורך בהקמת הסנהדרין שתכריע בזה.

ובנתיים כל אחד צריך לכבד מנהגי העדה השניה.

בברכה,

דני ארגמן