דעת אור החיים על ארץ ישראל

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 18/08/03 07:34 כ באב התשסג

שאלה

לכבוד הרב שלום!

רב אחד הראה לי את "אור החיים" (ויקרא כה,כה)

והסביר לי שגדולי ישראל עתידים לתת את הדין על כך שלא דחפו את העם לא"י. וכשלמדתי שוב עם חבר את הדרשה לא הצלחתי להבין את זה כך.

הצלחתי להבין: שהקב"ה יגאל את הארץ בעצמו ע"י שישראל יטיבו מעשיהם.

מכך ש"אור החיים" אומר "והגאולה תיהיה... וימאיס בעניו תאות הנדמים ויעירם בחשק הרוחני גם נרגש לבעל נפש כל חי עד אשר ייטיבו מעשיהם, ובזה יגאל ה' ממכרו" ומה שכתב "בהעיר לבות בני אדם ויאמר להם הטוב לכם כי תשבו חוץ גולים מעל שולחן אביכם..."

הכוונה בגלל החטאים.

(אני שואל את הרב כי ראיתי בתשובה שגם הרב פירש כרבי)?

תודה רבה

תשובה

בס"ד

ראה חביבי דברי אור החיים הם כל כך פשוטים שחוץ לארץ היא ["מאוסה"] וצריך למאוס בה ולא לדבר בשבחה ולטפח את הישיבה בה.

ואם מישהו לא הבין טוב את דברי האור החיים יראה מה שהוא עשה בעצמו. בא לארץ והקים בה ישיבה וקנה בה בתים והחלה את ההתישבות. מה שקוראים בימינו ["התנחלות"] אבל זה היה בירושלים תחת שלטון עוין ערבי ועשה והצליח.

אחרי מעשיו אתה לא יכול לפרש את דבריו אחרת. ובמיוחד שדבריו בכתוב הם ברורים מאוד מאוד. שרק אם חכמי ישראל לא יעוררו את הציבור למאוס בחו"ל ולעלות לארץ - הקב"ה יעשה כן בעצמו. והוא עשה כן וזה היה כואב.

וראה קובץ מאמרים על ארץ ישראל של אור החיים שצוק"ל שקיבץ חברי הרב יוסף אלנקווה שליט"א מגוש קטיף:

[{**** ****]}

אל הארץ אשר אראך פירוש ראויה לך ואתה ראוי לה,.. אראה אותך לה ואראה אותה לך, כי זה בלא זה אינם ראויים להשראת שכינה ולרוב ההצלחות. [בר' יב, א]

[{**** ****]}

אין לך חזקה גדולה מזו שיעתק צור ממקומו – ארץ ישראל נתקרבה לאברהם אבינו -להתקרב לפני אדוני הארץ. [בר' יג, טו]

[{**** ****]}

ארץ ישראל בית אלהים היא. [שמו' כ, ב]

[{**** ****]}

כוונת הביאה אל הארץ לחיבוב ולחשק הארץ הקדושה אשר בחר השם בה הר השם שמה. [ויק' יט, כג]

[{**** ****]}

יצו השם שתהיה עיקר הכנסת הארץ לנטוע בה עץ מאכל שהם בני תורה, כי אוירה של ארץ ישראל מחכים ומטהר הנפש (בב קנח:) ונקרא בן תורה עץ מאכל, כי ממנו מזון לנפש. [ויק' יט, כג]

[{**** ****]}

אם לא יהיו נשמרים המצות תקיא הארץ גם השומרים על שלא מיחו בשלא שמרו. [ויק' כ, כב]

[{**** ****]}

בארצכם - פירוש שכל העולם יכירו וידעו כי היא ארצכם ואין לזרים אתכם בה, ובזה לא יהיה לכם אפילו מיחוש, ותשבו בטח. [ויק' כו, ה]

[{**** ****]}

בחינת הקדושה היא יסוד העליה, ובחינת הקליפה היא סוד הירידה, וכשאדם חוטא ונדבק בו חלק הרע תפעיל בו טבעה ויסודה להשפילו. [במ' לא, ג]

[{**** ****

יש להתרעם עליהם שבוחרים לשבת חוץ לארץ הקדושה והנבחרת להשם. [במ' לב, ג]

**** ****]}

היה חפץ שיהיו כל ישראל בארץ אשר נתן השם להם להיותה יותר קדושה. [במ' לב, ז]

[{**** ****]}

ארץ ישראל היא מה שנשבע השם לתת לישראל לשכון שם. [דב' ג, יג]

[{**** ****]}

ואכלת את כל העמים זו מצות עשה, -הא למדת שאם תתעצלו אתם מואסים במתנת אלהים. [דב' ז, טז]

[{**** ****]}

שבח הארץ היא כשהשם מייחד אלקותו על ישראל, אבל בזמן שישראל גולים ואין השכינה בתוכם אין שבח כל כך לארץ. [דב' יא, יב]

[{**** ****]}

ארץ ישראל אין עליה שופט מבלעדי השם. [דב’ כו, יז]

[{**** ****]}

ישיבת הארץ היא מצוה כוללת כל התורה,- שכל ההולך בה ארבע אמות יש לו חלק לעולם הבא שכולו חיים. [דב’ ל, כ]

בהצלחה