דירה שלא הוכשרה לפסח כראוי

חדשות כיפה הרב שמואל אליהו 29/03/02 04:50 טז בניסן התשסב

שאלה

דחוף

בביתנו יש עובד זר גוי המתגורר בקומה ראשונה נפרדת(הבית בין שתי קומות) המטפל באבי הגר עימו

ערב החג ניקה הגוי את הדירה לא עמדנו וביררנו עד כמה היה הניקיון כראוי מאחר ואבי לא היה אמור לשהות בה במהלך החג , וגם בדיקת חמץ לא נעשתה

השאלה

אבי שמצוי כרגע במקום אחר יאלץ לחזור במוצש הקרוב לדירה זו עד יום שני

האם מותר לו לשהות בדירה זו והאם לנו בכלל מותר להיכנס לדירה במהלך החג ?

תשובה

בס"ד

צריך לבדוק את הבית מיד במוצאי שבת כשהוא בא לביתו ולשרוף מיד תא החמץ שהוא מוצא.
אחר כך מותר לשהות בדירה.
אעתיק לך שתי הלכות הקשורות לזה

שכח ולא בדק קודם הפסח - יבדוק בפסח ועל בדיקה לאחר ביטול יש ספק אם יברך.
לא בדק בפסח - בודק אחר הפסח, אך לא מברך על בדיקה זו. \שו"ע תלה סע' א\.

מצא חמץ בביתו בתוך הפסח אחרי שביטל וביער כהלכה קודם הפסח - חייב לבערו.
אם אפשר שחמץ זה היה בביתו מקודם לפסח ורק מצאו עכשיו - לא יברך על ביעורו כיון שאפשר שכשביטל את החמץ התכון גם לחמץ זה.
אם זרקו חמץ לתוך ביתו ולא נכלל בביטולו - נחלקו בזה הדעות אם יברך על ביעורו. על כן יברך "על ביעור חמץ" ללא שם ומלכות \עיין מ"ב תל"ה ס"ק ה' כה"ח שם ס"ק י', י"ב ועיין מג"א תמ"ו ס"ק א' שלדעתו יברך על ביעור חמץ וכ"ש אם נתחמץ לו בצק בפסח, ועיין כה"ח תמ"ו ס"ק ד'\.