דיני תפילין

חדשות כיפה צוות בית ההוראה 30/07/02 18:59 כא באב התשסב

שאלה

דיני תפילין: צורתן, צורת הכתב וחציצה

תשובה

א. דינם של תפילין שיהיו מרובעות. זוהי הלכה למשה מסיני, שמעכבת גם אם עשאן מרובעות והתקלקלו. אמנם אין צורך לחזור ולבדוק את הריבוע מדי יום, כיון שחזקה שכך הם נשארו מאתמול, אבל בעת עשייתן יש לרבע את הבתים בצורה מדוייקת ביותר באמצעות מכשירי מדידה מדוייקים.

ב. יש הבדלים בצורת הכתב בין העדות השונות, ועל כן יש לרכוש תפילין כמנהג עדתו. בדיעבד יוצא אדם בתפילין שאינן עשויות כמנהג עדתו (והוא הדין בספר תורה, הכתוב בכתב שונה ממנהג עדתו).

ג. שער רטוב מחמת שמן או מים, או מאובק, מהווה חציצה לתפילין, ויש לנגב את השער קודם להנחת התפילין (הדבר מועיל גם לשמירת תקינותם של התפילין). לדעת השל"ה הקדוש, יש בכל מקרה חיוב לרחוץ את שערות ראשו במקום הנחת תפילין, אך לא נהגו כך. אם אין לו אפשרות לנגב את השער, יניחם - ולדעת הרמ"א, ללא ברכה.