דיני פירות

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 15/10/13 23:46 יא בחשון התשעד

שאלה

שלום לכב' הרב

רציתי לשאול בנושא דיני כשרות פירות.

נניח ונטעתי עץ חדש, האם אני חייב לעשר מפירותיו כדי לאכול ממנו? אם כן, מתי אני נדרש לעשות כן - רק בשנה הרביעית (מה שנקרא נטע רבעי) או גם לאחר מכן?

מה קורה אם לא עישרתי בשנה רביעית? האם אפשר לאכול בשנים הבאות לאחר מכן?

מה לגבי דמאי (שספק אם הפרישו מהם תרומות ומעשרות), האם מותר לאכול מהם?

כמו כן, אם בצומח עסקינן, רציתי לשאול לגבי הלולב מארבעת המינים:

קראתי באיזה מקום שאין בלולב קדושת שביעית אפילו בשל שנת שמיטה. האם ניסוח זה הוא נכון? מפני שאני יודע שקדושת שביעית נוגעת תמיד רק לשנת השמיטה ולא לזמן אחר.

כמו כן, האם לולב שיש עליו קליפה חומה (קורא) הוא כשר או מהודר לשימוש, או שיש לקלף אותו? והאם יש חילוק בזה בין ספרדים לאשכנזים.

תודה רבה!

תשובה

בס"ד
שלום רב,

1. יש להבדיל בין נטע רבעי ובין תרומה ומעשר.
נטע רבעי נוהג בכל הפרות של העץ בשנתו הרביעית. ועיין בקישורים -
http://www.rabanut.co.il/show_item.asp?levelId=60069