דיני אבלות

חדשות כיפה הרב שי פירון 15/04/02 05:00 ג באייר התשסב

שאלה

לכבוד הרב שלום.

אני נמצא באבל על אבי ז"ל. אני עכשיו בתוך השנה.

הייתי רוצה לשאול:

לגבי שמיעת מוזיקה ושירים האם מותר לי לשבת עם חברים ולנגן בגיטרה? והאם מותר לי סתם לשבת ולשיר בלי שום כלי נגינה. כמו כן לגבי יום העצמאות וחגים אחרים האם מבחינה הלכתית מותר לי לשמוע מוזיקה בימים אלה?

תשובה

ב"ה

שלומות!

שאלתך קשה בעיקר בשל העובדה שבהלכות אבילות רב המנהג על ההלכה הפסוקה.
ברמה העקרונית, אני מניח שאינני צריך להסביר עד כמה גדול השבר עם הסתלקותו של אב. אינני צריך להבסביר עד כמה צריך להתאבל ולשנות, לשנה, חלק מהחיים. כי משהוא בתוכך השתנה, משהו ממך חסר. לכן, נקודת היחס אל הסוגיות הללו חייבת להיות רצינית ומשמעותי.

ומכאן - לעצם הענין:

קל יותר להתיר לשבת בחגים ולקיים את מצוות שמחת החג יחד עם חברים. קל יותר להסביר את הערך הגדול שבשמחת החג.
בה בעת, קשה לי להתיר לשבת ולנגן יחד בגיטארה אלא אם כן זה חלק מלימוד או מרצון לשמור על מיומנות. קשה לי להתיר ישיבה משותפת של רעים. יחד עם זאת, תלוי מה קורה לך בלי כל זה, וכיצד אתה מקפיד על שאר מנהגי האבילות.

בסיכום - לכתחילה, אין להתיר לנגן ולשיר ולשמוח עם חברים במהלך שנת האבל.

ביחס להקשבה למוזיקה לאחר שלשים יום, יש מקום רב יותר להקל - בניגוד לנגינה משותפת.

בברכה,

שי