דין מוסר

הרב גלעד שטראוס הרב גלעד שטראוס 14/02/10 19:22 ל בשבט התשע

שאלה

שלום

מה שלום הרב?

רציתי לדעת נגיד אדם עשה משהו לא בסדר ויודעים על זה ומסגירים אותו למשטרה האם זה דין מוסר? הרי שניהם יהודים והרי אם לא אומרים למשטרה שאדם X ביצע עבירה זה ממש כמו שותף בפשע. מה ההלכה?

תודה מראש,

תשובה

בס"ד
שלום רב,

הרמב"ם (משנה תורה - חובל ומזיק פרק ח הלכה ט'‏) קובע כי "אסור למסור ישראל ביד גויים, בין בממונו בין בגופו, ואפילו רשע ובעל עבירות, ואפילו היה מיצר לו ומצערו"‏‏.

עם זאת יש מקום לקבל פניה למשטרה בכלל כנגד עבריין, אפילו משטרה של מדינת גויים, מפני שדין מוסר לא מכוון כלפי מלכות שנוהגת במשפט הוגן - על כך נאמר "דינא דמלכותא דינא".

כל שכן, תלונה במשטרת ישראל - למשטרה של יהודים ודאי אין דין 'מוסר'.

מצד שני יש שלא מכירים בשום משטרה, לא נוכרית וגם לא יהודית. הואיל ולא נוהג בארץ משפט עברי - הלכתי. לטענתם יש בפניה לערכאות ישראל גם כן דין מוסר (כך נוהגות קהילות חרדיות מסוימות).
והאמת והשלום אהבו.